Ministarstvo: AVPD tim VCG obezbijedio dostavu skoro 2.000 tona hrane i ostale pomoći stanovništvu Somalije

Iz Ministarstva odbrane kazali su da je EU u decembru 2008. godine formirala pomorske snage EU Navfor Somalija i pokrenula pomorsku operaciju "EU Navfor Atalanta" kao odgovor na rastući nivo piraterije i oružanih pljački na morskom prostoru tzv. "Roga Afrike" i u Indijskom okeanu

3616 pregleda 3 komentar(a)
AVPD tim Mornarice VCG, Foto: Ministarstvo odbrane
AVPD tim Mornarice VCG, Foto: Ministarstvo odbrane

Pripadnici Samostalnog tima za zaštitu broda – AVPD /Autonomous Vessel Protection Detachment/ Vojske Crne Gore (VCG), njih 12, obezbijedili su sigurnu dostavu skoro dvije hiljade tona hrane i ostale pomoći stanovništvu Somalije, pod okriljem Svjetskog programa hrane (WFP) Ujedinjenih nacija (UN).

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, AVPD tim VCG, četvrti po redu, vratio se u Crnu Goru nakon četvoromjesečnog uspješnog angažovanja u pomorskoj operaciji Evropske unije (EU) Navfor – Atalanta.

“Njihov zadatak bio je prevencija, odvraćanje, osiguravanje i zaštita broda “Spikeroog” i tereta od eventualnih piratskih napada, otmica ili pljački”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane kazali su da je EU u decembru 2008. godine formirala pomorske snage EU Navfor Somalija i pokrenula pomorsku operaciju "EU Navfor Atalanta" kao odgovor na rastući nivo piraterije i oružanih pljački na morskom prostoru tzv. "Roga Afrike" i u Indijskom okeanu.

“Pripadnici VCG učestvuju u operaciji EU Navfor Atalanta od 2010. godine i obavljali su dužnosti u Komandi operacije, kao i na brodovima u području operacije”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je VCG proširila učešće u toj operaciji u aprilu 2017. godine slanjem Samostalnih timova za zaštitu brodova na trgovačke brodove koji su angažovani za potrebe Svjetskog programa hrane UN u pomorskom području Roga Afrike.ručju Roga Afrike", zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Bonus video: