"Sramota je ovoliko da se radi"

Plužine: Raskopane ulice i nedovršena saobraćajnica - jedino što je ostalo od gradnje koju je započela EPCG

"Ovo je izuzetno ružna slika i za turiste i za građane, i problem je, sveukupno gledajući. Nije to neki veliki problem da se završi ovaj posao i stvarno ćemo tražiti da urade ono što je i do invenstitora i do izvođača radova. Ne interesuju me njihovi međusobni odnosi i obračuni, ali ovo mora konačno da se završi“, kategoričan je Mijuško Bajagić, predsjednik Opštine Plužine

8801 pregleda 70 reakcija 3 komentar(a)
Raskopane ulice u Plužinama, Foto: Svetlana Mandić
Raskopane ulice u Plužinama, Foto: Svetlana Mandić

Zbog velikog broja inficiranih koronavirusom Plužine su jedna od zatvorenih opština, pa turisti, kažu mještani, srećom neće vidjeti raskopane ulice i nedovršenu saobraćajnicu, čiju gradnju je prije nekoliko godina započela Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) na ime ugovorenih obaveza nastalih po osnovu izgradnje Hidroelektrane “Piva“ i potapanja teritorije opštine.

“Tender za prvu fazu raspisan je 2013. godine. Prije četiri godine Elektroprivreda je izabrala izvođača radova. Bilo je tu nekih opravdanih razloga, kada je u pitanju izvođač radova, ali nije u tolikoj mjeri koliko on kasni. U jednom momentu imovinsko-pravni odnosi nijesu bili svi do kraja dovedeni, pošto su revizijom projekta ustanovljena neka manja pomjeranja i samim tim je dovelo do usporavanja od godinu da bi se riješio taj problem. Sada je samo stvar do investitora i izvođača radova“, kazao je predsjednik Opštine Mijuško Bajagić.

Mijuško Bajagić
Mijuško Bajagić foto: Svetlana Mandić

Na nedavnom sastanku Bajagić je, kako je kazao, dobio čvrsto uvjerenje od izvođača radova da će prva faza saobraćajnice biti završena najkasnije do početka juna.

“Sramota je ovoliko da se radi. Ovo je izuzetno ružna slika i za turiste i za građane, i problem je, sveukupno gledajući. Nije to neki veliki problem da se završi ovaj posao i stvarno ćemo tražiti da urade ono što je i do invenstitora i do izvođača radova. Ne interesuju me njihovi međusobni odnosi i obračuni, ali ovo mora konačno da se završi“, kategoričan je predsjednik Opštine Plužine.

Podsjetio je da je 2010. godine potpisan ugovor između Opštine i Elektroprivrede o realizaciji preostalih obaveza EPCG prema opštini Plužine i da je krajnji rok za izvršenje obaveza bio 31. decembar 2014. godine, a da je do sada realizovano tek oko 25 odsto obaveza iz ugovora.

“Kada je u pitanju druga faza saobraćajnice, koja ide pored jezera i na magistralni put, Elektroprivreda do danas nije raspisala tender za izbor izvođača radova. Ništa nije rađeno po tom osnovu. Što se tiče priče oko kolektora još nijesu ni završili projekat do kraja, a ne da su počeli radovi, tu su i parking prostori u naselju, i sportski tereni. Na spisku nema mnogo objekata, ali sve su to vrijedni projekti koji traže velika sredstva. Možete i sami da zaključite kakva je dinamika u svemu tome vođena, kada ni za jedan objekat iz tih obaveza nije raspisivan tender, niti imaju u planu. Vidjećemo posle ove smjene vlasti. Nadam se da će morati da se preuzmu ove obaveze i da Elektroprivreda konačno završi sve što je dužna“, zaključio je Bajagić.

EPCG: Ugovor istekao, nemamo dalje obaveze prema Opštini

Iz Elektroprivrede su “Vijestima” odgovorili da je realizacija prve faze započeta 2018. godine, da se ispostavilo da za jednu dionicu trase nije pravosnažno završen postupak eksproprijacije, te da se zbog toga kasni sa radovima.

“To nije u domenu nadležnosti EPCG, već Opštine Plužine. Postupak eksproprijacije okončan je krajem 2019. godine pa je u toku 2020. najveći dio posla na saobraćajnom dijelu, kompletan konstruktivni i hidrotehnički dio završen. Preostalo je da se u toku ove građevinske sezone okončaju finalni radovi: popločavanje trotoara i parkinga, asfaltiranje ulice, postavljanje rasvjete”, piše u odgovoru EPCG.

Tvrde da obaveze koje su bile definisane ugovorom između njih i Opštine Plužine nijesu realizovane jer lokalna uprava nije riješila imovinsko-pravne odnose.

“Elektroprivreda je bila onemogućena u ugovorenom roku realizovati svoje obaveze, zbog nerealizovanih obaveza Opštine Plužine. Kako je ugovor istekao 31. 12. 2014. godine, EPCG nema bilo kakve dalje obaveze prema Opštini Plužine, prema kojoj godišnje u budžet, po raznim drugim osnovama, uplati više od dva miliona eura, što predstavlja više od polovine budžeta ove opštine”, zaključuju iz EPCG.