"EK obezbijedila CG oko 200.000 eura dodatne podrške za borbu protiv COVID-19"

Iz Delegacije EU su poručili da će sredstva biti usmjerena za podršku u nabavci medicinske i lične zaštitne opreme, hitnu podršku stanovništvu, mjere prevencije, kao i nadzor i kontrolu širenja infekcije

10153 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija (EK) je obezbijedila Crnoj Gori oko 200.000 eura dodatne finansijske podrške za doprinos u borbi protiv COVID-19, saopšteno je večeras iz Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori.

U saopštenju se dodaje da je donacija dio finansijskog paketa predloženog od strane EK, u vrijednosti od gotovo 530 miliona eura dodatne podrške u okviru Fonda solidarnosti EU, namijenjenog za očuvanje javnog zdravlja u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Iz Delegacije EU su kazali i da su korisnici ove podrške 17 država članica Evropske unije (EU) i tri zemlje iz procesa pristupanja, među kojima i Crna Gora.

Poručili su i da će sredstva biti usmjerena za podršku u nabavci medicinske i lične zaštitne opreme, hitnu podršku stanovništvu, mjere prevencije, kao i nadzor i kontrolu širenja infekcije.

"Fond solidarnosti EU konkretno pokazuje evropsku solidarnost na djelu. Od svog nastanka, Fond efikasno podržava i pomaže milionima ljudi u teškim vremenima. Prošle godine smo proširili njegov djelokrug tako da pokriva i najveće vanredne zdravstvene krize. Sada predlažemo mobilizaciju prijeko potrebne finansijske pomoći za borbu protiv koronavirusa. Fond solidarnosti EU ponovo ispunjava svoju osnovnu misiju", izjavila je evropska komesarka za koheziju i reforme Eliza Fereira.

Iz Delegacije EU su rekli da je od izbijanja epidemije COVID-19, EU obezbijedila Crnoj Gori paket od 53 miliona eura bespovratne finansijske pomoći i 60 miliona makrofinansijske podrške.

"Osim direktne podrške u borbi protiv epidemije korona virusa i druge tekuće pretpristupne pomoći, pokrenut je Ekonomski i investicioni plan vrijedan 9 milijardi eura, koji će mobilisati 20 milijardi eura investicija i podržati dugorošni oporavak čitavog regiona", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: