NPCG: Zabrana ribolova u NP Skadarsko jezero od 15.marta

"I na ovaj način želimo da pošaljemo poruku da nećemo tolerisati nijedan oblik nezakonitog djelovanja u zaštićenom području i da će krivolov biti u najvećem mogućem stepenu spriječen"

6239 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Arhiva NP Skadarsko jezero
Foto: Arhiva NP Skadarsko jezero

Ribolovni zabran u Nacionalnom parku Skadarsko jezero počinje u ponedjeljak, 15. marta 2021. godine i trajaće do 15. maja 2021. godine, navodi se u saopštenju Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

Kako su rekli, tokom ovog dvomjesečnog perioda zabranjen je ulov svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, osim jegulje.

"Riječ je o periodu kada se ciprinidne (toplovodne) vrste riba zbog reprodukcije povlače u pliće i toplije djelove Skadarskog jezera, te ih je potrebno zaštititi od lova i ujedno omogućiti neometano obavljanje mrijesta", kazali su iz NPCG.

U saopštenju se navodi i da u cilju zaštite ribljeg fonda, Nacionalni parkovi Crne Gore su se bolje pripremili u odnosu na prethodne godine imajući u vidu da su kapaciteti Službe zaštite NP Skadarsko jezero ojačani kako kadrovski, tako i tehnički.

"I na ovaj način želimo da pošaljemo poruku da nećemo tolerisati nijedan oblik nezakonitog djelovanja u zaštićenom području i da će krivolov biti u najvećem mogućem stepenu spriječen", saopštili su iz NPCG.

Kako su kazali, izlovljavanje ribe u vrijeme ribolovnog zabrana predstavlja krivično djelo.

"Imajući u vidu očekivani pojačani pritisak na riblji fond od strane nesavjesnih korisnika ovog zaštićenog prirodnog podrčja Nacionalni parkovi Crne Gore tokom lovostaja organizuju ekološku kampanju pod sloganom - Stop krivolovu!", poručili su iz NPCG.

Cilj ove kampanje je, kako kažu, podizanje svijesti građana o važnosti očuvanja i održivog razvoja ribljeg fonda u Nacionalnom parku i spriječavanja krivolova koji negativno utiče na cjelokupni biljni i životinjski svijet Skadarskog jezera.

"U tom pravcu, Nacionalni parkovi Crne Gore očekuju aktivno djelovanje i preduzimanje svih zakonom definisanih radnji i mjera nadležnih državnih organa, kao i NVO sektora, koji su uključeni u sistem zaštite ribljeg fonda", navodi se u saopštenju.

Istovremeno, rekli su da jednako očekuju i potpunu podršku svih savjesnih korisnika prostora Nacionalnog parka, prije svega, registrovanih ribolovaca, kako bi u zajedničkoj borbi protiv krivolova postigli najviši stepen fizičke zaštite tog vodenog objekta dodavši da će NPCG u periodu ribolovnog zabrana, u saradnji sa zainteresovanim subjektima, realizovati niz aktivnosti kako bi doprinijeli suzbijanju ove negativne pojave.

"Ističemo da je, ne samo tokom perioda ribolovnog zabrana, već i u kontinuitetu, veoma važna podrška svih medija i građana u širenju misije očuvanja najznačajnijih vrijednosti crnogorskih nacionalnih parkova", zaključili su iz NPCG.

Bonus video: