"Vlada je u finalnoj fazi definisanja paketa podrške medijima"

Krivokapić: Cilj je da stvaramo ambijent u kojem će svi mediji moći da rade profesionalno

"Ova Vlada želi da, bez obzira na uređivačke politike, definiše jasne procedure i pravila kako bi sredstva iz budžeta Crne Gore koja se opredjeljuju za medijske sadržaje, bila raspoređena na transparentan način", kazao je Krivokapić

13484 pregleda 89 reakcija 6 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada ima jasan cilj, a to je da stvaramo ambijent u kojem će svi mediji u Crnoj Gori moći da rade profesionalno na tržištu na kojem će važiti transparentne procedure i jednaka pravila za sve, saopštio je predsjednik Vlade, Zdravko Krivokapić.

Iz Vlade je saopšteno da su Krivokapić i ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić sa saradnicima danas počeli kontinuirani dijalog sa medijima.

Iz Vlade su kazali da su prvom u nizu sastanku prisustvovali generalni direktor Radio televizije Crne Gore (RTCG) Božidar Šundić, izvršna direktorica Nova M Ivana Šebek, izvršna direktorica Vijesti Marijana Bojanić, te glavni urednik Prva TV Dražen Živković.

"Vlada je u finalnoj fazi definisanja paketa podrške medijima, koji će se sastojati od Javnog konkursa za COVID-19 koji će Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija uskoro raspisati, te da se razmatraju i druge mjere", istakao je Krivokapić.

On je kazao da je zajedno sa Srzentić pokrenuo Kontinuirani medijski dijalog kako bi se, kroz seriju otvorenih i konstruktivnih sastanka, riješili višegodišnji problemi medijske zajednice u Crnoj Gori, koji se odnose, prije svega, na neravnopravan status medija na medijskom tržištu, ali unapređenje institucionalnog i normativnog okvira u kojem mediji djeluju.

"Ova Vlada želi da, bez obzira na uređivačke politike, definiše jasne procedure i pravila kako bi sredstva iz budžeta Crne Gore koja se opredjeljuju za medijske sadržaje, bila raspoređena na transparentan način", kazao je Krivokapić.

On je dodao da je Vlada već otpočela aktivnosti na izradi Medijske strategije.

"Ali nije cilj da donosimo dokumenta koja nemaju adekvatnu primjenu, već ona koja će u praksi biti implementirana i čiji efekti će biti mjerljivi. Upoznat sam sa zamjerkama koje su pratile donošenje medijskih zakona i sva ova pitanja se u narednom periodu moraju razmotriti kroz unapređenje postojećih rješenja ili izradu novih", kazao je premijer.

Srzentić je kazala da mediji u Crnoj Gori treba da imaju adekvatan ambijent u kojem djeluju kako bi mogli da nesmetano i profesionalno rade svoj posao.

"U narednom periodu kroz ovaj mehanizam i kroz ankete koje smo pokrenuli cilj nam je da prepoznamo potrebe i probleme medijske zajednice. Ako vas ne pitamo i ne osluškujemo, onda ni javne politike nemaju svoju svrhu. Treba da udružujemo snage i da zajedno radimo kako bi unaprijedili ambijent za rad medija, ali i konstruktivno rješavali probleme zajednice", ocijenila je Srzentić.

Iz Vlade je saopšteno da su predstavnici medija pozdravili pokretanje dijaloga u cilju rješavanja problema medijskog sektora, te ukazali na finansijske probleme sa kojima se suočavaju usljed pandemije koronavirusa.

"Takođe su ukazali da je u narednom periodu neophodno na sistemski način prići rješavanju problema, kroz unapređenje medijske regulative, te uvođenja transparentnog pristupa u pogledu finansiranja iz javnih sredstava", piše u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je cilj Kontinuiranog dijaloga sa medijima dobijanje informacija o najvećim izazovima iz sistemskog ugla, kako bi se udruženim snagama postigla dugoročna rješenja u izazovima sa kojima se susreću svi predstavnici medijske zajednice u svom radu.

"Poštujući epedimiološke mjere, premijer Krivokapić i ministarka Srzentić će se i u narednom periodu sastajati sa predstavnicima medija", zaključuje se u saopštenju Vlade.

Preporučujemo za Vas