​Dvoje u trci za fotelju Medenice

Sudski savjet će konačnu listu kandidata imati tek u ponedjeljak, do kada moraju da sačekaju da vide da li je neko poštom poslao kandidaturu

33427 pregleda 48 reakcija 3 komentar(a)
Ko će je naslijediti: Medenica, Foto: Vrhovni sud
Ko će je naslijediti: Medenica, Foto: Vrhovni sud

Dvije kandidature stigle su na ponovljeni oglas Sudskog savjeta za izbor predsjednika Vrhovnog suda - dvoje sudija, čija imena nijesu željeli juče da saopšte, prijavilo se na upražnjeno mjesto u vrhu pravosuđa.

“Vijestima” je u Sekretarijatu Sudskog savjeta saopšteno da su dvije kandidature dostavljene juče, ali da će sačekati i danas da vide da li će biti još prijava kako bi objelodanili imena prijavljenih sudija.

Sudski savjet je novi oglas raspisao 19. februara, ali ga je “Službeni list” objavio tek 25. februara, zbog čega se rok od 15 dana računa od tog dana, tako da konkurs ističe danas.

Sudski savjet će konačnu listu kandidata imati tek u ponedjeljak, do kada moraju da sačekaju da vide da li je neko poštom poslao kandidaturu. Kandidat, koji želi u fotelju doskorašnje, dugogodišnje predjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, mora da ispunjava uslove predviđene Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama.

“Uz prijavu na oglas, kandidat dostavlja dokumenta propisana članom 46 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, u originalu ili ovjerenoj kopiji. Prijava na javni oglas podnosi se na obrascu koji je dostupan svim kandidatima u prostorijama svih sudova, kancelariji Sudskog savjeta i na veb stranici Sudskog savjeta”, piše u oglasu.

Medenica je pred kraj prošle godine napustila fotelju u vrhu pravosuđa zbog čega je Sudski savjet već 31. januara donio odluku da odmah objavi oglas za to mjesto.

Prvi oglas objavljen je 11. januara, ali tada nije bilo zainteresovanih kandidata, zbog čega je Sudski savjet do izbora novog predsjednika Vrhovnog suda imenovao sutkinju Vrhovnog suda Stanku Vučinić za vršioca dužnosti predsjednika tog suda.

Za predsjednika Vrhovnog suda može biti biran kandidat koji ima radno iskustvo od najmanje 15 godina kao sudija ili državni tužilac, ali i da se odlikuje profesionalnom nepristrasnošću, visokim stručnim i moralnim kvalitetima...

Bonus video: