Šaranović tražio da se prime prekobrojni, a ne MUP

Uprava za inspekcijske poslove provjeriće kako su u PA upisani oni koji nijesu položili prijemni ispit
244 pregleda 22 komentar(a)
Mevludin Nuhodžić
Mevludin Nuhodžić
Ažurirano: 13.12.2017. 19:14h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nije tražilo od direktora Policijske akademije da upiše više kandidata od broja predviđenog konkursom, kako se može zaključiti iz odgovora direktora PA Bobana Šaranovića.

Više od 50 odsto prekobrojnih upisano je upravo na prijedlog Šaranovića.

“Policijska akademija iz Danilovgrada obratila se MUP-u dopisom u kojem je zatraženo mišljenje u vezi sa prijemom kandidata koji su položili testove. Odnosno, koji su zadovoljili tražene kriterijume za upis u XI generaciju Obrazovnog programa za zanimanje policajac/ka, a kojih je shodno rezultatima 64, što je više u odnosu na konkursom predviđenih 40 polaznika”, odgovor je “Vijestima” iz kabineta ministra Mevludina Nuhodžića.

Šaranović je dan ranije “Vijestima” rekao da su “shodno potrebama MUP-a i Uprave policije primljeni svi koji su položili” i da o tome postoje “dopisi ministra i direktora UP”.

“Dobili smo dopis od ministra unutrašnjih poslova i UP da je za njihove potrebe potreban veći broj i zato su primljeni svi koji su prošli tesove. Bez obzira što je traženo 40 konkursom, to nije protivzakonito, jer mi tražimo broj polaznika na osnovu potrebe UP”, kazao je Šaranović prije dva dana “Vijestima”.

Iz Nuhodžićevog kabineta objasnili su da je sagledavajući činjenice navedene u dopisu PA, Uprava policije MUP-a dala pozitivno mišljenje na upis svih kandidata koji su zadovoljili kriterijume za upis u XI generaciju.

“Budući da za kadrovskim popunjavanjem postoji realna potreba, naročito u centrima bezbjednosti Podgorica, Herceg Novi, Bar i Regionalnom centru granične policije 'Jug', a što je u skladu i sa iskazanim stavom o potrebi za podmlađivanjem policijskog kadra, koji je definisan u Strategiji razvoja Uprave policije za period 2016-2020”, objasnili su iz MUP-a.

iz Kabineta ministra Nuhodžića su naveli da su u skladu sa djelokrugom nadležnosti, i ni po jednoj drugoj osnovi, postupi isključivo u dijelu koji se zahtijevao:

“A to je da uz prethodno iskazano mišljenje od strane Uprave policije na dopis Policijske akademije, izrazi stav na okolnosti u kojima je kriterijume za prijem na PA zadovoljio veći broj kandidata od onog predviđenog konkursom”.

Ove školske godine na PA upisano je 78 kandidata, iako je konkursom traženo 40.

Od tog broja dvoje je obnovilo godinu, a 12 polaznika koji su upisani nijesu položili prijemni ispit.

Kako su u Akademiju upisani polaznici koji nijesu položili prijemni ispit ni zadovoljili uslove konkursa provjeriće Prosvetna inspekcija, saopštili su iz Uprave za inspekcijske poslove, odgovorajući “Vijestima” da li su im prijavljene neregularnosti prilikom upisa.

“Prosvetna inspekcija nije dobijala prijave o neregularnostima prilikom upisa na PA, ali će se vaša pitanja smatrati inicijativom na osnovu koje će se izvršiti nadzor i o čemu ćete biti obaviješteni”, odgovorila je portparolka UIP Milena Ostojić.

Na čelu Uprave za inspekcijske poslove je Alija Košuta (Bošnjačka stranka).

“Vijesti” su juče objavile da je direktor Šaranović nezakonito primio 12 polaznika koji tokom septembarske provjere znanja i psihofizičkih sposobnosti nijesu ispunili standarde.

Većina njih pripadnici su manjinskih naroda. Takođe petoro nije prošlo test psihičke sposobnosti, jedan kandidat nije prošao specijalistički ljekarski pregled, a još jedan nije ni učestvovao u selekciji zbog nepostojanja potrebne dokumentacije.

Troje nije položilo test opšteg znanja, dvoje test fizičke sposobnosti, tako da nijesu provjeravani ni na testu psihičkih provjera niti prošli specijalistički ljekarski pregled.

Šaranović je prije dva dana tvrdio da su ti kandidati primljeni u skladu sa Ustavom Crne Gore i komunikacione strategije za upis čiji je cilj srazmjerna regionalna, nacionalna i zastupljenost polova.

On je odluku o prijemu kandidata potpisao dok je bio vršilac dužnosti, a ministar prosvjete Damir Šehović ga je 27. novembra nakon konkursa imenovao za direktora. PA je pod nadležnošću MUP-a i MP.

Šaranović i Zenka nijesu objasnili da li su namjerno kršili zakon

Šaranović nije odgovorio na pitanja “Vijesti” - koliko je u školskoj 2017/2018. na PA primljeno polaznika koji nijesu položili testove, čijom odlukom su primljeni, da li je na tom spisku 12 osoba čija imena su dostavljena redakciji.

Pošto se pozvao pozitivnu diskriminaciju nije objasnio da li ona znači prednost manjinama pod istim uslovima. Odnosno, da bi navedeni kandidati mogli da imaju prednost isključivo u slučaju da su položili prijemni.

Bez odgovora ostala su i pitanja da li je na njega vršen pritisak da neke od navedenih kandidata primi i ako jeste ko je to tražio.

Šaranović nije odgovorio ni da li su tačne spekulacije da je prijem kandidata, između ostalog uticao na njegovo nedavno imenovanje za direktora PA.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, na čijem je čelu Muhamed Zenka, nijesu odgovorili “Vijestima” da li su od Policijske akademije tražili da upišu kandidate iz redova manjina koji nijesu položili prijemni i ako jesu zašto.

Iz tog resora nijesu objasnili ni da li afirmativna akcija, odnosno pozitivna diskriminacija, znači da treba da budu upisani kandidati koji ne zadovoljavaju uslove samo zato što su manjine.

Odgovor “Vijestima” nije stigao ni iz Ministarstva prosvjete, koje upravlja tom Akademijom, a koje je upitano zbog čega se za prijem na Policijskoj akademiji polažu testovi ukoliko se upisuju i polaznici koji nijesu položili prijemni ispit.

UCG: Nije afirmativna akcija, već porodično-partijska politika

Iz Ujedinjene Crne Gore juče su pozvali ministra Damira Šehovića da poništi konkurs o prijemu akademaca i najavili da će predati krivične prijave protiv svih odgovornih u ovom postupku, jer se radi o brutalnoj zloupotrebi prava i Pravilnika o regrutaciji i selekciji kandidata.

“Ovakve radnje su ruganje zdravoj pameti i omalovažavanje skoro 300 kandidata koji su konkurisali ove godine za školovanje na Akademiji, a među kojima je bilo i onih sa već završenim fakultetima”, poručili su iz partije Gorana Danilovića.

Oni su podsjetili da su dan ranije objelodanili “skandalozne manipulacije i krivične radnje” kojima se u postupku upisa polaznika na PA služe direktor, upravni odbor i ministarstvo prosvjete: “Umjesto 40 akademaca koliko smo kao država trebali da školujemo ove godine u tri odjeljenja primljeno je 78 polaznika”.

Istakli su da je Šaranovićevo opravdanje da je u pitanju “naknadnom primanju u skladu sa članom 79. Ustava i Komunikacionom strategijom” - žalosna neistina kojom se prikriva krivično djelo učinjeno iz nepotističkih i stranačkih interesa. “Ne postoji ta ustavna afirmativna akcija kojom se može i smije primiti na školovanje za buduće policajce, o trošku države, neko ko nije položio propisane testove psihičke sposobnosti. UCG pita direktora Akademije i Ministarstvo prosvjete kako bi koristili afirmativnu akciju da kojim slučajem imamo akademiju za pilote? Sramno je pozivati se na afirmativnu akciju, a brutalno sprovoditi porodično-partijsku politiku”, poručili su iz UCG

Bonus video: