Policijska akademija: Tražili su nam da primimo manjine

"Prilikom upisa kandidata vođeno je računa da to bude u planiranim granicama budžeta, te provećani upis nije iziskivao niti jedan dodatni trošak koji bi pao na teret poreskih obveznika," navodi se između ostalog u saopštenju
124 pregleda 0 komentar(a)
Policijska akademija, Foto: Boris Pejović
Policijska akademija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.12.2017. 19:12h

Policijska akademija reagovala je na tekst “Manjine mogu u Policijsku akademiju i bez testova”, koji je objavljen u “Vijestima” 12. decembra.

U reagovanju se navodi:

“JU Viša stručna škola “Policijska akademija” je dana 5. juna 2017. godine raspisala konkurs za upis 40 polaznika XI generacije koja će se školovati po Obrazovnom programu za zanimanje policajac/ka.

Cijeneći iskazane potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, koji su naveli da je neophodno podmlađivanje kadra, kao i na osnovu nesporne činjenice da centrima bezbjednosti nedostaje policijskih službenika, primljen je veći broj od onog koji je tražen konkursom, a svaki od tih kandidata je položio testove.

Prilikom upisa kandidata vođeno je računa da to bude u planiranim granicama budžeta, te provećani upis nije iziskivao niti jedan dodatni trošak koji bi pao na teret poreskih obveznika.

Dodatno, na zahtjev Ministarstva za ljudska i manjinska prava, a uvažavajući odredbe Ustava Crne Gore, Zakona o manjinskim pravima i Memoranduma o saradnji Akademije i Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Strategije za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana, primijenjen je princip afirmativne akcije.

Jedan od najvažnijih segmenata upisa u Policijsku akademiju je upravo težnja ka srazmjernoj nacionalnoj, regionalnoj i polnoj zastupljenosti kandidata, te odbijamo pokušaj da se ta namjera ispolitizuje.

Po prvi put će se pripadnik romske i egipćanske zajednice naći među polaznicima Policijske akademije, što će ojačati veze između policije i ove zajednice. Takođe, prvi put će se za posao policajca obrazovati pripadnik hrvatske nacionalnosti.

Policijska akademija ne smije funkcionisati kao zatvorena zajednica već integrisati princip srazmjerne zastupljenosti, i taj princip treba da bude predmet pohvale, a ne šokantnih naslova.

Policijska akademija se povodom ovako senzacionalističkih i ispolitizovanih naslova više neće oglašavati,” piše u reagovanju Policijske akademije koje je dostavljeno “Vijestima”.

Bonus video: