"Ministarstvo dalo saglasnost za postavljanje spomenika Jeleni Petrović Savoja, navodi DPS netačni"

Ističu da je Ministarstvo odgovorilo na zahtjev Vukovića prije isteka zakonom propisanog roka, i da DPS "neistinitim naslovima jeftino manipuliše" ne bi li pomogao nikšićkom DPS-u pred lokalne izbore

22813 pregleda 12 komentar(a)
Ministarstvo prosvjete, Foto: Boris Pejović
Ministarstvo prosvjete, Foto: Boris Pejović

Iz restora kulture Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta saopšteno je da su netačni i tendenciozni navodi Demokratske partije socijalista (DPS) Glavnog grada da ministarka Vesna Bratić nije dala saglasnost za podizanje spomen-obilježja na teritoriji Podgorice Jeleni Petrović Savoja.

Iz ovog resora navode da je Ministarstvo postupilo u skladu sa nadležnostima, a na zahtjev gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića od 4. februara ove godine i dalo saglasnost na Predlog odluke o izmjeni Odluke o podizanju spomen-obilježja postavljanjem spomenika Jeleni Petrović Savoja.

"Stoga je 11. marta, dakle, čak prije isteka zakonom propisanog roka (!), donijelo Rješenje kojim se daje saglasnost na Predlog izmjene Programa podizanja spomen-obilježja za 2019. godinu (broj 01-018/21-687 od 04.02.2021.) i na Predlog odluke o izmjeni Odluke o podizanju spomen-obilježja postavljanjem spomenika Jeleni Petrović Savoja, princezi Crne Gore i kraljici Italije (broj 01-018/21-687 od 04.02.2021.). Pritom napominjemo da je krajnji rok izdavanja saglasnosti šezdeset dana od dana podnošenja Zahtjeva, dakle, 4. april", navodi se u saopštenju resora kulture.

Ističu da DPS Glavnog grada "neistinitim naslovima jeftino manipuliše" ne bi li pomogao nikšićkom DPS-u pred lokalne izbore.

"Uz sve ove nepobitne činjenice dužni smo da demantujemo politikantske navode i imputacije DPS-a Glavnog grada, upućene i personalno ministarki Vesni Bratić. Ovo stoga jer je Bratićeva, uz naglašeno pozitivan i emotivan stav, i lično izuzetno zainteresovana za postavljanje spomen-obilježja crnogorskoj princezi i kraljici Italije, Jeleni Savojskoj, koja i ministarki Bratić predstavlja jednu od najomiljenijih i najslavnijih ličnosti crnogorske istorije. Toliko o jeftinim neistinama DPS-a Glavnog grada, i neuspješnim imputacijama na račun rada MPNKS, kao i ministarke Vesne Bratić", zaključuje iz Ministarstva.

Bonus video: