KOR Vladi: Krijete štetne ugovore i krišite Ustav

"Nakon svih afera sa dodjeljivanjem koncesija za naše rijeke, šume, sada prelazimo na jednu daleko po našu ekologiju ozbiljniju - koncesiju na naftu i gas, koja se potencijalno može naći u našem morskom dnu i što potencijalno, kao u vodama SAD 2010. godine, može napraviti najgoru ekološku katastrofu"

1432 pregleda 214 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Vantage Drilling International – kompanija koja je registrovana na Kajmanskim ostrvima, inače poreskom raju, nakon završnih priprema na Malti uputila je Topaz Driller prema crnogorskom akvatorijumu. Vlada Crne Gore svoje građane obavijestila je samo da su finalne pripreme postrojenja koje će da vrši prvo istražno bušenje u podmorju Crne Gore završene na Malti i da je Topaz Driller krenuo ka nama 7. marta u večernjim satima, saopšteno je iz Koalicije za održivi razvoj (KOR).

“Ne pominjući da smo po Ustavu ekološka država, da su kompanije sa kojima je prethodna vlast potpisala ugovor sumnjičene i osuđene za korupciju zbog istih poslova u više država, Vlada je saopštila da se ‘prvo istražno bušenje realizuje u skladu sa Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodnika sa koncesionarima Eni i Novatek koji je potpisan u septembru 2016. godine’. Offshore destinacije i kompanije, bušenje za naftu i gas, koncesija – kakav magičan antiekološki trio u, po Ustavu ekološkoj državi Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Nakon svih afera sa dodjeljivanjem koncesija za naše rijeke, šume, prema njihovim riječima, kako su dodali "sada prelazimo na jednu daleko po našu ekologiju ozbiljniju – koncesiju na naftu i gas, koja se potencijalno može naći u našem morskom dnu i što potencijalno, kao u vodama SAD 2010. godine, može napraviti najgoru ekološku katastrofu".

"Tada je eksplozija na naftnoj platformi pustila u Meksički zaliv preko 130 miliona galona sirove nafte. Bilo je to najveće izlivanje nafte ikada u vodama SAD i ostalo je jedna od najgorih ekoloških katastrofa u svetskoj istoriji".

U organizaciji KOR smatraju da Crnoj Gori, koja je po Ustavu ekološka država i potpisnica brojnih konvencija o zaštiti životne sredine, više vrijedi netaknuta priroda, koja se kroz pravilno upravljanje može bolje valorizovati, nego da sve svoje resurse proda tajkunima koji će jednom uložiti novac, a trajno uništiti naše najvrjednije resurse.

KOR je Vladi postavio sledeća pitanja:

"Šta ako se nađu izvori nafte i gasa?

Kako pristupiti eksploataciji, a ne ugroziti Ustav?

Da li ćete i vi, umjesto da raskinete sve štetne ugovore, nastaviti praksu prethodnika da i Ustav prodajete za kratkoročne finansijske injekcije kojima se kupuje socijalni mir?

Hoćemo li ovo pitanje moći da riješimo sa našim EU partnernima ili će spriječiti zatvaranje poglavlja vezanih za ekologiju i zaštitu životne sredine?

Zašto niste zaustavili sve aktivnosti, pa kao demokratska Vlada raspisali referendum o istraživanju podmorja, već ste izabrali da nastavite kao prethodnici, grlom u jagode, bez ikakvog upoznavanja javnosti sa detaljima procesa istraživanja i eksploatacije?

Ko će, od vas, odgovorti građanima na pitanje – zbog čega prodajete zajedničku imovinu svih nas i da li ste ispitali taj ugovor?

Ko će od vas objasniti građanima da je potpisan ugovor po kom “benefiti” ako se novac dobijen uništenjem podmorja može tako nazvati, vise u vazduhu, odnosno da nisu izvjesni, jer sve i da se nađe nafta, pitanje je količine, prodaje, cijene…

Da li znate, uprkos tome što ste “samo” naslijedili ugovor, da je danas kada cio svijet prelazi na obnovljive izvore energije, a gotovo sve auto kompanije prelaze na električne verzije svojih automobila, dugoročna isplativost eksploatacije nafte upitna?"

“No, kako ste nastavili sa "dobrom" praksom, možda je najbolje da, uz to što ćutite o stvarima zbog kojih ste kao opozicionari dizali glas, i ovaj ugovor o koncesiji i eventualne anekse istog, proglasite državnom tajnom i tako zataškate sve greške, kao što je prethodna Vlada učinila za auto put Bar-Boljare. Ekološkim aktivistima sa crnogorskom primorja poručujemo da čekamo njihov poziv da skupa odbranimo more", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: