Privatne predškolske ustanove traže hitno razmatranje odluke o zatvaranju

"Broj zaraženih roditelja, djece, vaspitača je neznatan u većini ustanova za pet mjeseci rada nije zabilježen niti jedan slučaj obolijevanja dok u pojedinim je bilo od jedan do dva slučaja po ustanovi bez stvaranja klastera"

8135 pregleda 25 reakcija 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Privatne predškolske ustanove Crne Gore, uputile su apel nadležnima da ove ustanove, zbog brojnosti i zbog finansiranja odvoje od državnih i u hitnom roku razmotre odluku o zatvaranju.

Iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova navode da je u pitanju 30 licenciranih privatnih predškolskih ustanova Crne Gore, koje broje preko 300 zaposlenih i koje su novim mjerama Instituta za javno zdravlje zatvorile svoja vrata 12. marta.

"Moramo da podsjetimo da smo u prošloj godini bili prinuđeni da obustavimo svoju djelatnost na gotovo sedam mjeseci. Time je grubo prekršeno jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na rad. Za vrijeme dok nismo radili kirije koje većina ustanova plaća su se samo nagomilale, i niko ni u jednom trenutku nije pružio pomoć i nadoknadu nama kao poslodavcima i ljudima koji ovaj posao rade časno i pošteno i do 20 godina, a nemilosrdno zabranjuju rad po principu "snađite se". Mi više da se "snalazimo" niti možemo, niti umijemo", navodi se u saopštenju.

Dodaju da su uvijek ispoštovali sve preporuke Instituta za javno zdravlje.

"U šta se uvjerila i nadležna inspekcija koja nas je više puta obišla. Broj djece u grupama je mali. Broj zaraženih roditelja, djece, vaspitača je neznatan u većini ustanova za pet mjeseci rada nije zabilježen niti jedan slučaj obolijevanja dok u pojedinim je bilo od jedan do dva slučaja po ustanovi bez stvaranja klastera".

Iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova u saopštenju navode da ih je iznenadila preporuka kojom se ne prati stanje na terenu već se "svrstava u isti koš" iako su, prema njihovim riječima, različiti po finansiranju i po brojnosti.

"Naglašavamo, da je uvijek zdravlje djece i zaposlenih na prvom mjestu. Psiho socijalni i fizički razvoj djece je ugrožen i time se niko ne bavi. Tražimo i borićemo se da izbjegnemo novu pandemiju u koju nas nemilosrdno guraju, a to je pandemija gladi. Ukoliko se naša vrata ne otvore nakon sedam dana, ili ukoliko se poslodavcima ne pruži pomoć cijeli jedan vaspitno obrazovni sistem koji strategijama predviđa veći obuhvat i za koji su se nekad nadležni zalagali kao i UNICEF svojim kampanjama će biti ugašen, a preko 300 ljudi će ostati bez posla", navodi se u saopštenju.

Bonus video: