Opština Herceg Novi tražila da CEDIS obustavi radove

U ovom gradu veliki broj oboljelih koji se liječe kući i griju na struju, a djeca uče onlajn

9306 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada Opštine Herceg Novi, Foto: Vijesti
Zgrada Opštine Herceg Novi, Foto: Vijesti

Opština Herceg Novi zatražila je od Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) da odloži najavljene radove u toj Opštini za juče i za danas, zbog velikog broja oboljelih od koronavirusa, koji se liječe kući, griju na struju, i djece koja nastavu pohađaju onlajn.

Kako je “Vijestima” kazao predsjednik Opštine Stevan Katić isključenja struje im stvaraju veliki problem, građani su nezadovoljni, a od CEDIS-a su tražili da odlože te radove dok je ovaj zimski period.

“Građani se griju na struju, a isključenja su od 7 do 16 časova. To je dug period, mi smo u lokdaunu 15 dana, sve je zatvoreno, građani su u svojim domovima. Tražili smo ako ne mogu da odlože radove, makar smanje taj period, da traju sat dva”, naveo je Katić.

On je istakao da su mu nadležni iz CEDIS-a kazali da će pokušati nešto da urade povodom toga.

Mještanka Mirjana Ćorović kazala je da su tokom sedmice skoro svaki dan imali isključenja struje, a da to u ovoj situaciji nije u redu.

“Veliki je broj bolesnih građana, djeca pohađaju nastavu onlajn”, navela je ona. Iz CEDIS-a su “Vijestima” saopštili da su u četvrtak odgovorili na dopis Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje u kojem se tražilo odlaganje najavljenih radova na distributivnoj mreži koji su se izvodili juče i planirani su za vikend.

“Predstavnicima tima je saopšteno da CEDIS kao odgovorna kompanija u potpunosti razumije zabrinutost u vezi najavljenih isključenja koji su neophodni za realizaciju radova na distributivnoj mreži i objektima, ali da je situacija sa koronavirusom jako komplikovana, te da baš iz tog razloga ne smijemo dozvoliti da se radovi, koje smo ranije već nekoliko puta odgađali, ponovo odgode, jer bi se time ugrozilo uredno snabdijevanje korisnika električnom energijom”, kazali su iz te kompanije.

Izvođenje radova na zamjeni 35 kV užeta na dalekovodu Herceg Novi - Topla, koji je osnovno i jedino moguće napajanje za trafo-staniceTopla i Igalo i radovi na sanaciji građevinskog dijela tih trafo-stanica, te remont primarne opreme zahtijevaju isključenja elektrodistibutivne mreže zbog stvaranja uslova za bezbjedan i siguran rad ekipa.

“CEDIS je zajedno sa odabranim izvođačima detaljno isplanirao i optimizovao isključenja kako bi se svi radovi, koji su već nekoliko puta odgađani, realizovali sinhronizovano u istim terminima. Radovi na distributivnoj mreži koje je neophodno realizovati u cilju kontinuirane i pouzdane isporuke i snabdijevanja korisnika električnome nergijom, a tu spadaju i radovi koji se izvode u Herceg Novom, moraju se realizovati uprkos aktuelnoj situaciji sa pandemijom koronavirusa, posebno imajući u vidu da će pandemija biti prisutna i u narednom periodu”.

Napominju da su u kontaktu sa predstavnicima Kriznog štaba i da su im dostupne 24 sata i spremni da reaguju u bilo kojoj vanrednoj situaciji koja bi zahtijevala asistenciju i angažovanje ekipa.

“S obzirom na to da su uti radovi neophodni, sagledali smo ukupnu situaciju i došli do zaključka da su planirani termini najpovoljniji po pitanju onlajn nastave, jer se radi o jednom radnom danu i vikendu, kada nema nastave. Termin je takođe povoljan i zbog toga što je značajan broj privrednih objekata trenutno privremeno zatvoren, tako da bi odgađanje radova za neki budući period bilo neuporedivo nepovoljnije. Planirano je da se radovi završe u nedjelju, 14. marta”, naveli su iz te kompanije.

Zamolili su građane za razumijevanje, jer se te i sve druge aktivnosti na distributivnoj mreži obavljaju u cilju obezbjeđivanja pouzdanog i kvalitetnog snabdijevanja korisnika električnom energijom, što u ovakvoj epidemiološkoj situaciji dobija dodatno na značaju.

Bonus video: