Carević "parkirao" službena vozila

Biće ugrađeni GPS sistemi, kojima će se pratiti putanja kretanja vozila, kako bi se spriječile zloupotrebe

45715 pregleda 1916 reakcija 67 komentar(a)
Carević, Foto: Vuk Lajović
Carević, Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević uveo je oštre mjere korišćenja službenih auta, pa će ubuduće funkcioneri morati da nakon radnog vremena parkiraju vozila na parkingu lokalne uprave.

Na svim službenim vozilima biće ugrađen GPS sistemi, kojima će se pratiti putanja kretanja vozila, kako bi se spriječile zloupotrebe.

To je “Vijestima“ saopšteno u kabinetu predsjednika Opštine.

Time se praktično prekida višegodišnja praksa korišćenja službenih automobila u privatne svrhe i, nerijetko, zloupotreba.

“U cilju racionalizacije troškova lokalne uprave, kao i odgovornijem odnosu prema imovini Opštine Budva, predsjednik Opštine Budva Marko Carević donio je Odluku o načinu i uslovima korišćenja službenih vozila u svojini Opštine Budva. U odnosu na prethodnu odluku, novina je to što lokalni javni funkcioneri, rukovodeća lica, kao i službenici i namještenici neće moći da koriste 24 sata službeno vozilo, već će isto morati da nakon radnog vremena parkiraju na službenom parkingu. Izuzetno, istima će biti omogućeno da koriste službeno vozilo nakon radnog vremena samo po specijalnom ovlašćenju od predsjednika Opštine, ukoliko je to neophodno za izvršavanja službene radnje koju nije bilo moguće završiti u radnom vremenu ili koja radnja je započeta tokom radnog vremena, a završena po isteku. U tom slučaju, odmah po završetku u obavezi su da parkiraju vozilo na parking prostoru Opštine Budva“, rečeno je “Vijestima” u Carevićevom kabinetu.

Propisano je da Služba zaštite i spašavanja i Komunalna policija i inspekcija mogu koristiti službena vozila 24 sata dnevno zbog specifične organizacije rada u tri smjene, u skladu sa rasporedom i radnim zadacima.

“Dužni su da uredno vode evidenciju uz obavezno izdavanje naloga za korišćenje službenih vozila. Evidenciju i korišćenje službenih vozila, izdatih putnih naloga, poslove održavanja, servisiranja, registracije, čuvanje dokumentacije i pređene kilometraže vodiće nadležni Sekretarijat za lokalnu samoupravu. Još jedna novina u odnosu na sve odluke ove vrste koje regulišu pitanje upotrebe službenih vozila u lokalnim samoupravama je taj što će u službenim vozilima Opštine Budva biti ugrađen GPS sistemi za praćenje putanje vozila koja će obezbijediti precizne podatke o lokaciji vozila i načinu upotrebe. U tom cilju predviđena je nabavka elektronskog sistema u kojem će se centralizovati svi podaci i u svakom trenutku će pružati informaciju da li se vozila koriste u skladu sa odlukom“, ističu u Opštini.

Parking ispred Opštine
Parking ispred Opštinefoto: Vuk Lajović

Službena lica koja tokom upotrebe svojom krivicom nanesu materijalnu štetu na vozilu dužna su da je nadoknade.

“Kao i da o eventualnom sudaru odmah obavijeste policiju radi sačinjavanja zapisnika na licu mjesta. Na ovaj način uvodi se dodatna odgovornost i disciplina u korišćenju službenih vozila Opštine Budva i sprečava se i najmanja moguća zloupotreba i korišćenje službenih vozila u privatne svrhe i van radnog vremena. Opština Budva kao osnivač lokalnih javnih preduzeća i javnih ustanova će ispostaviti zahtjev da donesu odluke o korišćenju službenih vozila na identičan način kako je to propisala opština jer se očekuje jedinstven pristup u regulisanju ovog pitanja. Službena vozila se mogu koristiti isključivo za obavljanje službene radnje, u toku radnog vremena, a ne nikako van toga. Takođe, neće se moći koristiti za dolazak i odlazak sa posla jer bi to bilo u suprotnosti sa svrhom da se ista koriste za izvršenje službene radnje. Za eventualno kršenje ove odluke, protiv službenih lica biće pokrenut odgovarajući disciplinski postupak. Opština Budva i ovim primjerom pokazuje odgovoran odnos prema imovini svih građana, što službena vozila svakako jesu, i na najmanji moguću mjeru smanjuje prostor za potencijalnu zloupotrebu“, naglašavaju u kabinetu gradonačelnika.

Vozni park u vlasništvu Opštine Budva, prema podacima Sekretarijata za loklanu samoupravu iz izvještaja o radu iz 2019. broji 65 automobila i kamiona u koji su uključena i vozila Službe zaštite i spasavanja i Komunalne policije i inspekcija.

Tada je u izvještaju navedeno da je vozni park tokom 2019. potrošio 35 hiljada litara goriva, što je za čak četiri hiljade litara benzina više nego 2018. U izvještaju se navodi da je potrošnja goriva u vozilima za opštinsku upravu te 2019. godini bila veća u odnosu na godinu prije za 1.065 litara ili osam odsto.

DPS-SDP funkcioneri imali kartice za gorivo od 400 eura

Najveće zloupotrebe službenih automobila u privatne svrhe, svakako su bile za vrijeme DPS - SDP uprave.

Kao koruizitet, o čemu su mediji ranije pisali, navedeno je da su lokalni funkcioneri, počev od potpredsjednika Opštine do sekretara dobijali kartice za gorivo u mjesečnom iznosu od čak 400 eura, koje su nemilice trošili i u privatne svrhe.

Da su gorivo sipali i u privatne automobile, potvrđuju i podaci da pređena kilometraža na službenim vozilima nije odgovorala potrošenom iznosu goriva, ali i pored evidentiranih zloupotreba, to se tada funkcionerima gledalo kroz prste.

Bonus video: