Alarmantno stanje u ulcinjskom Komunalnom preduzeću: Dužnici ne plaćaju, radnici prijete štrajkom

Račune ne plaća ni Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, ali ni nadležni opštinski sekretarijat

22687 pregleda 45 reakcija 7 komentar(a)
Jedan od objekata Komunalnog u Ulcinju, Foto: Vijesti
Jedan od objekata Komunalnog u Ulcinju, Foto: Vijesti

Komunalne djelatnosti u Ulcinju grcaju u finansijskim problemima, obim posla zbog epidemije koronavirusa sveden je na minimum, a preduzeće bi se uskoro moglo suočiti i sa štrajkom radnika Čistoće, saznaju Vijesti.

Čelnici Komunalnih djelatnosti, prema istim saznanjima, obavijestili su nedavno nadležne da je situacija u preduzeću alarmantna.

“Epidemija je ušla u sve sektore, posebno u sektor Čistoće. Imamo manjak ljudstva ali to nije kraj našim problemima, jer dio radnika Čistoće najavljuje prekid rada“, napisao je direktor Skender Kalezić, obraćajući se opštinskom timu zaštite i spašavanja.

Komunalno je takođe nedavno obavijestilo građane da će se odvoz otpada, od 8. do 22. marta, vršiti u jednoj smjeni, u vremenu od 9 do 15 časova. Navedeno je da građani mogu odlagati otpad u periodu od 5 do 9 časova svakog dana.

“Rad administracije biće sveden na minumum potreba procesa rada, dok se rad sa strankama prekida u potpunosti, u trajanju od dvije nedjelje. Otvoren će biti ulaz sa strane DOO Vodovod i kanalizacija isključivo u dijelu šaltera za plaćanje računa za odvoz, od 8 do 15 časova”, saopšteno je tada iz preduzeća.

Kalezić se požalio da sa plaćanjem računa kasne i JP za upravljanje morskim dobrom i nadležni opštinski sekretarijat.

“Morsko dobro vraća nam račune za održavanje jer navodno nemaju usvojen Plan od strane Vlade“, napisao je Kalezić u prepisci.

Za održavanje čistoće u zaleđu Velike plaže, kako saznaju “Vijesti”, Morsko dobro, shodno ugovoru, ima obavezu da Komunalnim djelatnostima plaća oko 250 hiljada eura na godišnjem novou.

Kalezić je naveo i da mu resorni opštinski sekretarijat već dvije godine vraća račune.

“I pored svih molbi i dopisa, koje u narednim danima moramo objaviti jer je došla voda do poda“, napisao je Kalezić.

Pomenuo je i neslaganje finansijske kartice za više od 1,2 miliona eura, što je kako je naveo, rezultat toga “da nikad nijeste htjeli sjesti iako ste dobili i opomene i dopise, ostali ste gluvi na naše dopise“.

“Nemamo mogućnost finansiranja zbog svih tih razloga. Uskoro ćemo pokrenuti proceduru na osnovu odluke organa upravljanja da, ako se ne dogovorimo oko duga od više od dva milona eura, pokrenemo sva sredstva naplate“, kazao je pored ostalog Kalezić

Preduzeće je nedavno podiglo i kredit od 200 hiljada eura za saniranje posljedica od epidemije koronovirusa, za šta je dobilo i saglasnost od predjednika Opštine Ljora Nrekića.

U bilansu stanja Komunalnih djelatnosti, zaključno sa 31. 12. 2019, stoji da su kratkoročna rezervisanja i kratkoročne obaveze iznosile 4,8 miliona eura dok u bilansu uspjeha za istu godinu, stoji cifra od 738 hiljada eura.

Gorana: Dobijamo nepotpune fakture

Sekretar Komunalnih djelatnosti Mustafa Gorana ukazao je na manjkavost faktura Komunalnih djelatnosti koje stižu u taj resor.

“Naglašavam da su sve dostavljene fakture napisane istog dana, 22.09.2020. Takvih faktura bez opisa aktivnosti je 60 u ukupnom iznosu od 620 hiljada eura što nije usaglašeno sa budžetom za 2020”, navodi se u dopisu Gorane Kaleziću u oktobru prošle godine.

Gorana je podsjetio da svaka faktura koja ide na isplatu, mora da ima evidenciju obavljenih aktivnosti i materijala i da moraju biti dopunjene.

Bonus video: