(Ne)uspio javni poziv za sterilizaciju pasa

Glavni grad od planiranih 66, dobio 27 prijava za subvencije, kažu da su zadovoljni, ali i da očekuju veće interesovanje na sljedećem konkursu

6797 pregleda 99 reakcija 4 komentar(a)
Za sterilizaciju vlasničkih pasa opredijeljeno 10.000 eura, Foto: Pixabay
Za sterilizaciju vlasničkih pasa opredijeljeno 10.000 eura, Foto: Pixabay

Na javni poziv Glavnog grada za podršku u troškovima sterilizacije vlasničkih pasa pristiglo je 27 prijava. Iako je, prema pozivu, bilo predviđeno da podrže skoro tri puta više, u Glavnom gradu kažu da su zadovoljni i da se nadaju da će u sljedećem ciklusu broj zainteresovanih biti veći.

Javni poziv Glavni grad je objavio u februaru. Cilj poziva je, kako su tada saopštili, kontrola populacije kućnih ljubimaca i smanjenje broja bezdomnih pasa.

Prema tekstu javnog poziva, bilo je planirano da dodijele subvencije najmanje 66 građana koji se prvi prijave sa potpunom dokumentacijom. Pravo da ostvare subvenciju imaju vlasnici koji imaju stalno prebivalište u Podgorici, dok pas mora biti stariji od osam mjeseci, čipovan na ime vlasnika i vakcinisan protiv bjesnila i zaraznih bolesti u posljednjih godinu dana.

“Stiglo je 27 prijava. Kako je ovo prvi javni poziv, možemo konstatovati da smo zadovoljni interesovanjem, ali se nadamo da će u narednim ciklusima veći broj vlasnika biti zainteresovan za ovaj vid podrške”, kazali su “Vijestima” iz PG biroa.

Dodaju da će uskoro biti objavljena i lista onih koji su izabrani, a dobitnici će potom moći i da potpišu ugovor o dodjeli sredstava.

Oni koji ispunjavaju uslove, kako je predviđeno javnim pozivom, dobiće sredstva u visini od 50 odsto od ukupne cijene sterilizacije, a najviše do 75 eura.

Iz Glavnog grada ranije su saopštili da su za subvencije za sterilizacije vlasničkih pasa budžetom predvidjeli 10.000 eura. Kroz prvi javni poziv bilo je planirano da dodijele polovinu tih sredstava. Kako ta sredstva nisu utrošena, kako su kazali, preostali iznos preusmjeriće za naredni poziv. Takav poziv, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da bude organizovan u drugoj polovini godine.

Bonus video: