Čip i pasoš za dva eura i u 2021.

Kroz program Vlade u registar kućnih ljubimaca upisano više od 24.000 pasa

13442 pregleda 6 komentar(a)
Svi psi uz čipovanje i vakcinu na bjesnilo dobijaju i novi pasoš, Foto: IJZCG
Svi psi uz čipovanje i vakcinu na bjesnilo dobijaju i novi pasoš, Foto: IJZCG

Od početka registracije, u registar je upisano 24.381 pasa i njihovih vlasnika, a registracija po simboličnom iznosu od dva eura - za čip, vakcinu na bjesnilo i pasoš za životinju, biće nastavljena i u 2021. godini, s ciljem da u registar budu upisani svi vlasnici i njihovi ljubimci.

To se, pored ostalog, navodi u izvještaju o radu Savjeta za zaštitu životinja, koji je usvojen na Vladi u četvrtak. Preporučeno je i da se u narednom periodu podstakne registracija odgajivačnica pasa.

U Savjetu su zadovoljni dinamikom realizacije projekta registra ljubimaca, ali navode da pažnju treba posvetiti i unapređenju zaštite dobrobiti drugih životinja.

“Veoma mali broj gazdinstava ispunjava minimalne standarde EU u pogledu higijene, zaštite životne sredine i dobrobiti životinja”, piše u izvještaju.

Savjet je, kako se navodi, podržao aktivnosti sankcionisanja lica koja su prepoznata kao vršioci nasilja nad životinjama. Dodaju da je u fokusu bilo trovanje pasa, da je tužilaštvu upućena krivična prijava protiv N.N. lica za trovanje na području opštine Podgorica. U izvještaju se navodi da je u planu izrada procedura postupanja nadležnih i građana u takvim slučajevima.

Tretirano je i pitanje odnosa vlasnika prema životinjama, navedeno da “moraju da budu svjesni odgovornosti za obaveze” prema njima i da “snose posljedice i sankcije u slučaju da ne izvršavaju zakonski propisane obaveze”.

“Intenzivno sprovoditi kaznenu politiku protiv neodgovornih vlasnika i njihovih postupaka prema životinjama”, piše u izvještaju o radu Savjeta.

Prema dokumentu, krajem godine trebalo bi da bude izrađen i novi Zakona o zaštiti dobrobiti životinja. U skladu sa zakonom, i svaka lokalna samouprava trebalo bi da donese Odluku o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca, načinu postupanja sa napuštenim i izgubljenim životinjama (kućnim ljubimcima), zbrinjavanja i kontrole njihovog razmnožavanja. Opštinama se preporučuje da pri donošenju takvog propisa u ubzir uzmu specifičnosti svake od njih.

Najavljeno je i da će Vlada usvojiti Program za kontrolu populacije pasa, a da lokalne uprave nakon toga imaju za obavezu da u roku od dvije godine razviju programe za svoja područja.

U preporukama, trinaestu godinu od usvajanja prvog zakona o zaštiti životinja, lokalnim samoupravama koje to dosad nisu uradile, preporučuje se da ispoštuju zakonsku obavezu i obezbjebijede i osnuju sklonište za napuštene životinje.

Bonus video: