na raspolaganju 195 vakcina

Počela vakcinacija u barskom Domu zdravlja

“Naš cilj je što brža i masovnija vakcinacija, ali to ne zavisi od nas, već od isporuka vakcina. Očekujemo i nove količine, ali i zainteresovanost građana", kazala je direktorica DZ Branka Purlija

5526 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U barskom Domu zdravlja juče je počela vakcinacija protiv Kovida-19 za građane iz prioritetne grupe, starosne dobi preko 80 godina. Trenutno je toj zdravstvenoj ustanovi na raspolaganju 195 petodoznih vakcina „Sputnjik V”, a vakcinu je primilo 110 Barana.

Epidemijska situacija u Baru i dalje je složena, kazala je direktorka te zdravstvene ustanove Branka Purlija.

“Naš cilj je što brža i masovnija vakcinacija, ali to ne zavisi od nas, već od isporuka vakcina. Očekujemo i nove količine, ali i zainteresovanost građana. Svi koji dođu na vakcinu, prvo prođu ljekarski pregled”, kazala je Purlija za Radio Bar i portal Bar info.

Među prvima za vakcinu su se prijavili Milovan Savović (89) i Sreten Drašković (83).

“Preporučujem svima da se vakcinišu, jer na taj način stičemo i lični i kolektivni imunitet. Vakcina je jedini spas u borbi protiv korone i našim nastojanjima da se vratimo normalnom životu”, kazao je Savović.

Drašković takođe smatra da bi vakcinu trebalo da prime svi, i stari i mladi.

“Mi, stariji smo u rizičnoj grupi, ali sve više zaraženih ima i među mladima. S obzirom da su najstariji i najrizičniji, odlučio sam da se prijavim, tim prije što od vakcine niko nije umro, što znači da samo može da pomogne. Pozvao bih sve građane da vode računa o ponašanju i poštuju preporuke medicinske struke”, naglašava on.

Purlija je kazala da su, kako bi izašli u susret pacijentima i smanjili duga čekanja na terapiju i pregled, stavili u funkciju još jedan pomoćni objekat sa ležajevima. "Ukoliko se i dalje bude pogoršavala, a nadamo se da neće, spremni smo da uz vrlo male investicije proširimo kapacitete Doma zdravlja”, kazala je direktorka DZ, koja je navela da je proširen i rad patronažne službe, koja dnevno posjeti stotinu pacijenata.

“Opredijeljeni kritičari će uvijek kritikovati, bez obzira ima li osnova za to, broj novozareženih je sve veći, ali mi sve činimo da olakšamo pacijentima. Koliko god da je nauka napredovala, iznova se pokazalo da je priroda moćnija od čovjeka. Nažalost, paralelno sa pandemijom, pojavila se i infodemija- bezbroj lažnih i pogrešnih informacija, te bih pozvala građane na disciplinu, zdravstvenu pismenost, da vjeruju sebi i u sebe. Moram da istaknem da su sestre i tehničari patronažne službe istinski heroji ovog vremena, ne samo Doma zdravlja Bar, već cijele Crne Gore. Oni su na terenu od sedam sati ujutro, do zvanično 21 čas, ali najčešće posao završe oko ponoći, kada odlaze svojim kućama, da kuvaju, spremaju, a zatim su opet ujutro od sedam sati na radnom zadatku, širom naše razuđene opštine”, kazala je direktorka barskog Doma zdravlja.

Izabrani ljekari dnevno pregledaju 200 građana, 80 do 90 ih se podvrgne brzom, a oko 50 PCR testu.