CKCG: Hrvatskom Crvenom križu uplaćeno skoro 60.000 eura

Sredstva su prikupljana u periodu od 30. decembra 2020. do 1. marta ove godine putem žiro-računa i dijelom putem sms poruka, dok je za iste potrebe Crveni krst Crne Gore odvojio 3.000 eura

2674 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CKCG
Foto: CKCG

Crveni krst Crne Gore uplatio je Hrvatskom Crvenom križu 59.186,57 eura za potrebe pomoći ugroženom stanovništvu Hrvatske koje je u prethodnom periodu zadesio razorni zemljotres.

Sredstva su prikupljana u periodu od 30. decembra 2020. do 1. marta ove godine putem žiro-računa 520-5188-31 kod Hipotekarne banke i dijelom putem sms poruka, dok je za iste potrebe Crveni krst Crne Gore odvojio 3.000 eura.

Pored prikupljanja pomoći uplatama na račun banke, Crveni krst Crne Gore je u istom periodu stvorio mogućnost i sms donacija, preko mobilnih operatera M-tel, Telekom i Telenor, u okviru kojih su svi zainteresovani mogli pomoći slanjem sms-a na broj 15888.

Iz CKCG su najavili da će u narednom periodu i dio sredstava prikupljenih posredstvom mobilnih operatera prenijeti Hrvatskom Crvenom križu, za pomoć stanovnicima Petrinje, Siska, Gline i Hrvatske Kostajnice.

“Veoma nam je drago da smo u mogućnosti da doprinesemo oporavku ugroženih susjeda, koje je zadesila velika nesreća. U stalnoj smo komunikaciji sa Hrvatskim Crvenim križom i trudimo se da im maksimalno pomognemo i olakšamo predstojeći period. Koristim priliku da zahvalim našim građanima, anonimnim donatorima i privrednim subjektima koji su se uključili u akciju prikupljanja pomoći i pokazali da su prije svega veliki altruisti. Nažalost, situacija koja nas je sve zadesila pojavom Covid-19 virusa je umnogome usporila našu ekonomiju, pa smo svjesni da bi pomoć Hrvatskoj sigurno bila veća da se trenutno i sami ne borimo sa ovom pojavom”, saopštila je generalna sekretarka Crvenog krsta Jelena Dubak.

Podsjećaju da je Crveni krst Crne Gore dva puta slao materijalnu pomoć susjedima, kao i svoj tim zaposlenih i volontera koji su svakodnevno pomagali ugroženim porodicama i pojedincima kroz pružanje psiho-socijalne podrške, distribucije humanitarne pomoći, podršku kolegama na magacinu ali i organizaciono djelovali.

U prethodnom periodu, Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca objavila je apel za pružanje podrške Hrvatskom Crvenom križu, u iznosu od 6,2 miliona švajcarskih franaka. To je procjena sredstava potrebnih Hrvatskom Crvenom križu da pruži podršku za oko 80,000 osoba za period od godinu dana. Djelovanje će prvenstveno biti usmjereno na podršku smještaju, humanitarnu asistenciju, odgovor na osnovne potrebe.