Opština Tivat očekuje da nadležni nakon više od mjesec dana "otključaju" grad

"Naša privreda, ali i cijela opština Tivat, bilježe ekonomsku stagnaciju i velike gubitke, što je čak i u ovoj situaciji pandemije, neprihvatljivo"

16151 pregleda 385 reakcija 15 komentar(a)
Tivat (Ilustracija), Foto: Siniša Luković
Tivat (Ilustracija), Foto: Siniša Luković

Gradonačenik Tivta Željko Komnenovič izrazio je očekivanje da će Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje od sjutra ponovno "otključati" taj grad jer je epidemiološka situacija sada znatno bolja u odnosu na onu od 10. februara kada je zbog velikog broja inficiranih koronavirusom, država "zatvorila" Tivat i Budvu.

"Prema onome što mi je, doduše u telefonskom razgovoru, rekla ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić-Bojović, ja očekujem da se od srijede, popuste mjere u Tivtu. To je bio i zaključak sa našeg prošlonedjelnog sastanka sa prestavnicima malih privrednika Tivta. Znate i sami da je Tivat preko mjesec dana "zaključan" i da zbog toga naša privreda, ali i cijela opština Tivat, bilježe ekonomsku stagnaciju i velike gubitke, što je čak i u ovoj situaciji pandemije, neprihvatljivo", kazao je novinarima Komnenović, koji je i predsjednik opštinskog Tima za zaštitu i spašavanje.

On je istakao da je broj novootkrivenih slučajeva infekcije koronavirusom u Tivtu sa više desetina na dan na početku perioda "zaključavanja" u međuvremenu pao na u prosjeku pet dnevno.

"Juče je doduše, bilo 11 novih slučajeva, ali se trenutno i već neki duži period u našem gradu broj ukupan broj aktivnih slučajeva obolijevanja od koronavirusa, kreće oko stotinjak. Tivat je u međuvremenu, po stepenu dvonedjeljne kumulativne incidencije za period od 27. februara zaključno sa 12. martom, napredovao i više nismo u "najgoroj", četvrtoj grupi, već se nalazimo u gornjoj polovini treće grupe sa stepenom kumulativne incidencije od 909,15. Ta brojka dakle, već duže vrijeme pada i to već sada znači da mi po važećim epidemiološkim mjerama, zadovoljavamo sve uslove da se trgovinski objekti i mala privreda, otvore. To bi nam jako puno značilo", istakao je Komenović.

Dodao je da to hoće li uskoro biti otvoreni i ugostiteljski objekti u Tivtu "ne zavisi od nas, već od novih mjera koje budu saopštili Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje.

Predsjednik Opštine je naglasio da se Tivat mora početi pripremati za ljetnju turističku sezonu i posjetio da je sa kolegama iz Budve Markom Carevićem i Herceg Novog Stevanom Katićem tražio od Ministarstva finansija i Vlade subvencije za sve one djelatnosti koje su odlukom o zatvaranju tih gradova, morale biti zaustavljene – u Tivtu i Budvi duže od mjesec dana, a u Herceg Novom počev od 25. februara.

Ministarstvo finansija je međutim, to odbilo istakavši da nema podrške države mimo one koju predviđa Program subvencionisanja zarada u I kvartalu 2021. godine.

"Nismo zadovoljni njihovim odgovorom jer jednostavno, jedna lokalna uprava, posebno u ovakvoj situaciji, nema finansijskih mogućnosti, niti moći da pomogne ljudima na svojoj teritoriji, a koji su iz objektivnih razloga, bili onemogućeni da obavljaju svoju privrednu djelatnost. Za to se jednostavno, mora naći neki zajednički jezik sa Vladom", istakao je Komnenović.

Najavio je da će se o ovome "ali o i brojnim drugim nagomilanim problemima", razgovarati na sastanku čelnika Opštine Tivat sa ministrom finansija i socijalnog staranja Milojkom Spajićem i ministrom za ekonomski razvojem Jakovom Milatovićem, a koji bi do kraja sedmice trebali da dođu u radnu posjetu tom gradu.

SD-u gradonačelnik kriv i za koronu i za propast ekonomije

Socijaldemokrate Tivta pozvale su Komnenovića "da hitno obavijesti građane Tivta kako će reagovati" na odgovor Ministarstva finansija da neće odobriti subvencije tivatskim preduzetnicima i privrednicima.

"Zbog loše epidemiološke situacije naš grad je odlukom Ministarstva zdravlja zatvoren više od mjesec dana, a sada je Vlada donijela odluku kojom se ne odobravaju subvencije našim privrednicima i preduzetnicima. Ovakvom odlukom Vlada je pokazala da je otuđena od naših građana i pitanja njihove egzistencije. Postupajući na diskriminatorski i selektivan način, dovedeni smo u potčinjen položaj, a naši sugrađani čija je djelatnost zabranjena tokom trajanja mjera u veoma tešku finansijsku situaciju zbog kojih mnogi od njih neće biti u mogućnosti da servisiraju svoje obaveze. Sa jednom od najtežih ekonomskih kriza koja je pogodila naš grad, prinuđeni smo da se borimo bez podrške Vlade", saopštila je tivatska SD.

Izrazili su očekivanje da će Opština "pomoći našim privrednicima i preduzetnicima i iz svojih sredstava refundirati subvencije".

"Svjesni smo da je to ogroman teret za Opštinu koji bi uzrokovao složenu finansijsku situaciju, ali uvjereni smo da će prioritet biti egzistencija naših građana", smatraju u SD-u.

Oni su prozvali Komnenovića da je ekonomske posljedice i potrebu za subvencijama zaustavljene privrede, morao imati u vidu "prilikom upućivanja predloga ministarki zdravlja da se naš grad zatvori".

"Ukoliko to nijeste učinili, očekujemo da za to snosite političku odgovornost i da, kao što ste obećavali, podnesete ostavku. I to ne samo zbog kršenja epidemioloških mjera koje izgleda jedino sihronizovano radite sa članovima Vlade, već zbog ekonomske situacije u kojoj će se naći naš grad, a koja je prouzrokovana Vašom nepromišljenošću", poručili su predsjdniku Opštine iz SD Tivta.

Pozvali su nadležna ministarstva "da razmotre sve posljedice sa kojima se susreću građani Tivta zbog odluke o zatvaranja grada i pruže podršku Tivtu, kojim će se zaštiti i zdravlje građana i održati ekonomska stabilnost".

Bonus video: