Propada most rekonstruisan prije dvije godine u Podgorici

Iz Glavnog grada su u aprilu 2019. naveli da je u toku rekonstrukcija mosta, koju rade “Putevi”, a da će biti zamijenjene pohabane betonske ploče, rekonstruisani šahtovi, ugrađeni novi ivičnjaci.

16570 pregleda 31 reakcija 30 komentar(a)
Propale ploče na mostu, Foto: Savo Prelević
Propale ploče na mostu, Foto: Savo Prelević

Most žrtava 5. maja rekonstruisan je prije dvije godine, ali su ploče toliko propale, da je u noćnim satima rizično tuda prolaziti.

Polomljenih i pohabanih ploča ima desetak, ali su i ostale problematične, jer se ljuljaju pod nogama prolaznika.

Iz Glavnog grada su u aprilu 2019. naveli da je u toku rekonstrukcija mosta, koju rade “Putevi”, a da će biti zamijenjene pohabane betonske ploče, rekonstruisani šahtovi, ugrađeni novi ivičnjaci.

Tada su postavljeni novi stubići, rekonstruisana ograda, asfaltirani trotoar i kolovoz.

Sekretarijat za saobraćaj Glavnog grada, sačinio je izvještaj o stanju mostova u Podgorici, kojim je obuhvaćen i taj, a gdje je navedeno da je stanje mosta u zadovoljavajućem stanju.

Most žrtava 5. maja nalazi se preko rijeke Ribnice u samom centru Podgorice, kod Muzičkog centra Crne Gore.

Kako se navodi u izvještaju o stanju mostova u Podgorici, koji je usvojen na Skupštini glavnog grada krajem oktobra 2020. u svrhu izrade tog dokumenta izvršen je glavni pregled od 21. do 25. jula te godine.

“Prethodni vizuelni pregled mosta obavljen je u septembru 2011. godine. Nakon toga su, u više navrata, na mostu izvođeni radovi održavanja koji su se odnosili na popravku asfaltnog zastora, pješačkih staza, ograde i odvodnjavanja. Opšte stanje mosta može se ocijeniti kao dobro, bez vidnih pojava koje bi ukazivale na smanjenu nosivost, trajnost i funkcionalnost, uzimajući u obzir sve elemente istog”, navodi se u dokumentu.

Prema nalazima, stanje kolovoznog asfaltnog zastora, ukupno gledano je veoma dobro.

“Na kolovozu i na trotoaru se ne uočavaju deformacije koje bi bile rezultat temperaturnog ili drugog diletiranja konstrukcije. Međutim, na spoju krilnog zida mosta sa terenom kod Muzičkog centra uočava se kontaktna pukotina – fuga koju treba oblikovati i zatvoriti elastičnim materijalom. Isto tako, potrebno je popraviti oštećeni kraj ivičnog vijenca. Takođe, na suprotnoj strani registruje se popuštanje vode na kontaktu oporca i terena ispod pješačke staze. Kao trajno rješenje treba ugraditi vodonepropusni polimer, tim prije što na mostu nema slivnika za atmosfersku vodu”, piše u izvještaju.

Bonus video: