skupština opštine tivat

Neće da im epidemija blokira rad

Rukovodstvo tivatskog parlamenta pripremilo izmjene i dopune Poslovnika

3698 pregleda 50 reakcija 2 komentar(a)
Andrija Petković na jednoj od ranijih sjednica, Foto: Siniša Luković
Andrija Petković na jednoj od ranijih sjednica, Foto: Siniša Luković

Predsjednik Skupštine opštine Tivat Andrija Petković (Bokeški forum) pripremio je za predstojeću sjednicu lokalnog parlamenta, koja je zakazana za 19. mart, predlog Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu SO Tivat, kojima će biti omogućeno odbornicima koji su zbog zdravstvene situacije u samoizolaciji, da na daljinu učestvuju u radu i odlučivanju lokalnog parlamenta i njegovih radnih tijela.

“Novonastala situacija izazvana epidemijom virusa Kovid-19 koja je proglašena od strane nadležnog tijela, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, stvorila je potrebu za dopunama Poslovnika o radu Skupštine opštine Tivat. Dopune Poslovnika predstavljaju pravni osnov za nesmetano održavanje sjednica Skupštine i njenih radnih tijela u vanrednoj situaciji. Shodno navedenom, a imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, izvršenim dopunama Poslovnika Skupštine opštine Tivat, obezbijediće se održavanje sjednica Skupštine opštine i njenih radnih tijela na daljinu“, naveo je Petković u odbrazloženju Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika.

Odbornik je dužan najkasnije do početka sjednice obavijestiti predsjednika SO odnosno predsjednika radnog tijela, u pisanoj ili elektronskoj formi, o postojanju razloga za učestvovanje u radu sjednice na daljinu (mjere izolacije), uz dostavljanje Rješenja nadležnog organa

Njima je predviđeno da odbornik može učestvovati u radu i odlučivati na sjednici Skupštine i njenih radnih tijela van sjedišta SO (sjednica na daljinu), putem bezbjedne informaciono-komunikacione tehnologije. Sjednicom na daljinu smatra se sjednica na kojoj određeni broj odbornika nije u mogućnosti da prisustvuje u prostorijama koje su predviđene za rad SO i njenih radnih tijela, već učestvuju u radu i odlučuju putem informaciono-komunikacione tehnologije.

“Sjednica na daljinu sprovodi se putem informacione tehnologije koja omogućava prenos podataka, slike i zvuka u realnom vremenu, takvog kvaliteta da se bez sumnje može utvrditi identitet odbornika koji učestvuje na sjednici“, piše u izmjenama i dopunama, uz napomenu da se i odbornici koji putem komunikacionih tehnologija na daljinu učestvuju u radu SO ili njenih radnih tijela, broje kao prisutni prilikom utvrđivanja kvoruma, kao i da Skupština na sjednici na daljinu odlučuje javnim glasanjem, čak i pri eventualnom izboru predsjednika i potpredsjednika Skupštine, odnosno predsjednika i potpredsjednika Opštine.

Preporučujemo za Vas