U kolašinskom Lugu rupe krpe sitnim kamenom

U lokalnoj upravi tvrde da je drobljeni kamen dobro rješenje, s obzirom na to da je riječ o privremenoj sanaciji ulica
113 pregleda 5 komentar(a)
Kolašin Lug, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin Lug, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 12.12.2017. 20:57h

Tamponiranje ulica u kolašinskom naselju Lug napreduje, iako su radovi počeli pri kraju jeseni i uz sniježene padavine.

Oko kilometar, koliko su duge dije saobraćajnice kroz to “divlje“ naselje, uskoro će biti prekrivene drobljenim kamenom.

Nekolicina mještana Luga kritikovala je materijal koji je Opština izbrala za prekrivanje makadama, koji je do sada bio pun lokvi i kojim su nerijetko mogla proći samo terenska vozila.

U lokalnoj upravi tvrde da je drobrljeni kamen dobro rješenje, s obzirom da je riječ o privremenoj sanaciji.

Za obimnije radove, naglašavaju, sada nema izgleda, jer je naselje neurbanizovano, nije riješen status imovine i bez potrebne planske dokumentacije neće biti moguće asfaltirati.

Iz Demokratskog fronata, koji je jedan od konstituenata kolašinske vlasti, napominju da bi mještani prije nego što krenu da kritikuju, trebalo da se prisjete da ih je prethodna prevarila bivša vlast.

“Koja je dijelila placeve u Lugu, ne brinući o tome kako će ljudi doći do kuća i ima li neophodne infrastrukture. Sada radimo što možemo, drobljeni kamen kojim se te ulice prekrivaju je prelazno rješenje dok se ne steknu, kroz izradu planske dokumentacije, zakonski uslovi za obimnije radove. Odbornički klub DF-a će uskoro incirati da se riješi status tom naselju, kako bi se poslije toga radila i atmosferska kanalizacija, rasvjeta, asfalt...”, kaže šef Odborničkog kluba Dragan Bulatović.

Oko 80 đaka iz tog naselja vrlo često je moralo da taksijem ide do škole, kako bi suvi stigli na časove.

Opština "vidi" prihode od 2,3 miliona

Prema nacrtu budžeta, Opština Kolašin će 2018. imati prihode i rashode od više od 2,3 milona eura.

Opština najviše planira da prihoduje od poreza, oko 765.000 eura. Pola miliona eura Opština planira da ostvari po osnovu naknada, a najveći iznos bi trebalo da donesu naknade za korišćenje šuma - 300.000 eura.

Ni ovog puta, javana rasprava o budžetu nije izazvala interesovanje Kolašinca - pored predlagača, došla su samo dva učesnika.

Bulatović: Urbanizacija Luga da uđe u budžet za 2018. godinu

Bulatović je predložio da se dio iz budžeta za narednu godinu opredijeli za izradu planske dokumentacije za naselje Lug.

Na jučerašnjoj centralnoj javnoj raspravi o finasijskom planu Opštine za 2018. godinu, na kojoj je bio jedan od dva učesnika, Bulatović je kazao da je DF-u prioritet da se uredi naselje “koje je u katastrofalnom stanju uredi“.

Ocijenio je da ništa ne može da bude urađeno bez planske dokumentacija.

“Treba da se planiraju i izdvoje sredstva za naselje Lug. Definitivno je došlo vrijeme da se haos u tom naselju rješava...”.

Ocijenio je da prvo treba legalizovati obekte, a zatim raditi infrastrukturu, uključujući rasvjetu, kanalizaciju, trotoare...

Bonus video: