Brajović: SZO ne podržava zatvaranje granica

Brajović je rekla da je evidentno da nacionalne vlasti ulažu maksimalne kapacitete u borbi protiv korone, i da se insistira na kombinovanom pristupu kako bi se prekinula transmisija

7216 pregleda 21 reakcija 16 komentar(a)
Mina Brajović, Foto: Printscreen
Mina Brajović, Foto: Printscreen

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ne podržava represivne mjere, poput zatvaranja državnih granica, rekla je šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Podgorici Mina Brajović, navodeći da je kombinovani pristup koji Crna Gora sprovodi najbolji u borbi protiv širenja virusa.

Brajović je za Radio Crne Gore rekla da je evidentno da nacionalne vlasti ulažu maksimalne kapacitete u borbi protiv korone, i da se insistira na kombinovanom pristupu kako bi se prekinula transmisija.

Među tim mjerama su, kako je navela, nošenje maske, držanje distance, a istovremeno i korigovanje mjera u slučaju potrebe, poput obustava rada škola i ugostiteljskih objekata.

"Ovo što Crna Gora sprovodi je najbolji model, taj kombinovani pristup. Važno je da on nikad ne smije da bude monolitan. Kako se kreće pandemija, tako Crna Gora pokušava da uvodi nove mjere. Mi ne podržavamo represivne mjere poput zatvaranja granica", rekla je Brajović.

Ona je, kako prenosi portal RTCG, rekla da se visok broj novooboljelih u Crnoj Gori održava već duži vremenski period.

"Sve ovo traje od kraja avgusta prošle godine i u grupi smo zemalja sa najvećom incidencom. Zdravstveni radnici su veoma iscrpljeni. Situaciju uslovljava i novi soj virusa za koji smo vidjeli da ima veći potencijal da se brže i lakše širi", navela je Brajović.

Sve to, kako je kazala, otežava posao i zdravstvenom sektoru i društvu u cjelini.

Prema riječima Brajović, stav SZO je da ne bi trebalo uvoditi kovid pasoše, jer nema podataka o tome da li vakcinacija zaustavlja transmisiju.

"Naša preporuka je da se i nakon vakcinacije poštuju mjere tokom putovanja", rekla je Brajović.

Bonus video: