Protestna vožnja autoprevoznika u Podgorici, nezadovoljni odnosom države

Predstavnik NVO "Klaster prevoza Crne Gore", Milan Stanović, kazao je da su primorani na ovakav vid protesta, jer nisu dobili nikakav odgovor od nadležnih institucija

35968 pregleda 95 reakcija 57 komentar(a)
Sa današnjeg protesta, Foto: Savo Prelević
Sa današnjeg protesta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.03.2021. 16:25h

Autobuski prevoznici iz čitave Crne Gore organizovali su danas u Podgorici protestnu vožnju, a najavili su da će tako biti i sjutra i u petak.

Protest je organizovala NVO "Klaster prevoza Crne Gore", a pojasnili su da su nezadovoljni iznosom subvencija koje im država opredjeljuje zbog krize izazvane koronavirusom.

Predstavnik te NVO, Milan Stanović, kazao je da su primorani na ovakav vid protesta, jer nisu dobili nikakav odgovor od nadležnih institucija.

"Mi smo tu da ih podsjetimo da i mi postojimo i da smo mi u problemu, a da je njihov odnos, koji je krajnje nekorektan, nije prihvatljiv za naše prevoznike. Nemamo nikakve odgovore na naše dopise, a više od godinu dana im upućujemo zahtjeve", kazao je Stanović i dodao da među ministarstvima postoji loša komunikacija, zbog koje ispaštaju autoprevoznici.

On je zatražio od ministara Mladena Bojanića, Milojka Spajića i Jakova Milatovića da ih prime na sastanak.

"Molio bih ovim putem da nas ne izbjegavaju i da nam ne šalju zamjenike, jer je to pokazatelj da to nije lijep odnos prema nama", rekao je Stanović, predstavnik NVO Klaster prevoza, koja okuplja po njegovim riječima oko 60 firmi i 2.000 zaposlenih.

Zahtjevi autoprevoznika koje je iznio Stanović su direktna finansijska pomoć od 500 eura po autobusu, posebna kreditna linija kod Investicionog razvojnog fonda...

"Tražimo direktnu finansijsku pomoć od 500 eura po svakoj voznoj jedinici u narednih šest mjeseci. Zahtijevamo i posebnu kreditnu liniju kod Investiciona razvojnog fonda, gdje bi mi mogli da se zadužimo po povoljnijim kamatnim stopama i gdje bi se naši autobusi prihvatili kao osnovna sredstvo za kolateral. Tražimo reprogram poreskih obaveza na 24 mjeseca i oslobađanje plaćanja tunela Sozina", naveo je Stanović.

Stanović
Stanovićfoto: Savo Prelević

On je kazao da je njihov zahtjev i da se povrate akcize za vanlinijski prevoz, "što je neopravdano ukinuto prošlog avgusta".

"Ta politika se treba izmijeniti na način da se vrati na pređašnje stanje kako bi se obračunavala po potrošenom litru goriva, a ne po prometu, kako je sada stanje", rekao je Stanović.

U ponedjeljak je na inicijativu NVO Klaster prevoza održan sastanak sa predstavnicima ministarstava ekonomskog razvoja i kapitalnih investicija. Iz Vlade su tom prilikom poručili da su četvrtim paketom mjera omogućili subvencije na zarade gradskom i prigradskom prevozu i to u iznosu od 100 odsto bruto minimalne zarade.

Protest je simbolično počeo u pet do 12 sa autobuske stanice, a Stanović je najavio da će se vožnje održati sjutra i u petak, a da vožnjama prisustvuju preko 100 autobusa.

Kolona je krenula sa Autobuske stanice u Podgorici, ka glavnim bulevarima u gradu do naselja Kruševac, a stvorene su velike saobraćajne gužve u gradskom centru.

Bonus video: