poptisivanje ugovora sa guglom

MUP: Uskoro će biti moguće automatsko lociranje pozivaoca ka broju 112

Objasnili su da je dosadašnja tehnologija omogućavala lociranje posredstvom baznih stanica, ali da je preciznost bila na nezadovoljavajućem nivou, posebno u ruralnom dijelu Crne Gore, a omogućiće i komunikaciju sa povrijeđenim u autu

10291 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Twitter.com/MupCg
Foto: Twitter.com/MupCg

Direktorat za zaštitu i spašavanje - Operativno komunikacioni centar 112 (OKC112), Ministarstva unutrašnjih poslova uskoro će potpisati ugovor sa multinacionalnom tehnološkom kompanijom Google, koji će omogućiti automatsko mobilno lociranje pozivaoca ka broju 112, saopštili su iz ovog Ministarstva.

"U saradnji sa svim crnogorskim mobilnim operatorima, firmom Ericsson Nikola Tesla iz Zagreba, Agencijom za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, te Google-om uspješno je izvršeno testiranje navedenog servisa, zahvaljujući kojem će svi pozivaoci odmah moći biti locirani na teritoriji cijele Crne Gore sa preciznošću pozicije od dva do najviše 20 metara", kazali su oni.

Objasnili su da je dosadašnja tehnologija omogućavala lociranje posredstvom baznih stanica, ali da je preciznost bila na nezadovoljavajućem nivou, posebno u ruralnom dijelu Crne Gore što, kako kažu, nije ispunjavalo standard definisan Pravilnikom o jedinstvenom evropskom broju 112.

"Javnosti je nedavno predstavljen još jedan novi servis OKC 112. Riječ je o e-kol servisu za automatsko lociranje vozila, prilikom udesa, koji omogućava komunikaciju sa povrijeđenim u autu. To je moguće, samo kada je riječ o vozilima proizvedenim tokom 2018. godine i kasnije. Ovaj servis automatski, osim lociranja mjesta udesa daje i podatke o broju putnika u vozilu, smjeru kretanja, vremenu udesa, broju šasije, vrsti goriva i kategoriji vozila", navodi se u saopštenju MUP-a.

Broj OKC 112, Direktorata za zaštitu i spašavanje funkcioniše od 2007. a navode da je znatno unaprijeđen 2015. godine "puštanjem u rad savremenog švedskog CoordCom sistema, koji se koristi širom svijeta, a najviše u Ruskoj federaciji"

"Od oktobra 2015. godine do danas OKC 112 (tri centra- Podgorica, Bar i Bijelo Polje), primili su 841.286 poziva, što je u prosjeku više od 400 dnevno", saopštili su iz MUP-a.