Botunjani dižu Zetu protiv gradnje kolektora

Na sastanku mještani Dajbaba, Kokota, Lekića, Grbavaca, Ljakovića, Mitrovića, Srpske i Donje Zete, kao i dvije NVO
101 pregleda 1 komentar(a)
Botun zbor, Foto: Borko Ždero
Botun zbor, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 12.12.2017. 19:22h

Odbor za zaštitu životne sredine Mjesne zajednice Botuna zakazao je za četvrtak veliku javnu debatu u Kulturno-informativnom centru „Zeta” u Golubovcima o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a koje nadležni namjeravaju da izgrade u tom zetskom selu.

Sastanku će prisustvovati i mještani Dajbaba, Kokota, Lekića, Grbavaca, Ljakovića, Mitrovića Srpske i mještani Donje Zete, kao i Nevladine organizacije „Ozon” i „Green Home”.

„Želimo da čujemo mišljenje stručnjaka iz te oblasti, koji će nam prezentovati i druge tehnologije. Ko će nam garantovati i kako da to postrojenje neće još više degradarirati, ionako uništenu životnu sredinu”, saopšteno je iz Odbora.

Istakli su da su protiv izgradnje spalionice mulja, jer ne znaju ko im može garantovati da se u tom postrojenju neće tretirati mulj iz čitave Crne Gore.

“Jer će to biti jedina spalionica mulja na području Crne Gore. Kada je grašen Kombinat aluminijuma i tada nam je govoreno da neće biti nikakvih posljedica, a sada nam je životna sredina devastirana. Na našim imanjima u Botunu ne može se ništa proizvoditi, jer je zemljište zagađeno. Naša privatna imovina je zbog činjena ili nečinjena države devastirana”, istaknuto je iz Odbora.

Naglasili su da nijesu zvali predstavnike političkih partija, već da žele da se kao građani izbore za pravo na zdravu životnu sredinu.

“Na sastanak su pozvani predstavnici preduzeća 'Vodovod i kanalizacija', Gradske opštine Golubovci”, kazali su iz Odbora.

Bonus video: