Tužiće Opštinu zbog izbacivanja žene na ulicu

Teško je povjerovati da Opština ne raspolaže nijednom stambenom jedinicom, koja bi mogla poslužiti kao privremeni smještaj bolesne Kolašinke

8063 pregleda 148 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Ap
Foto: Ap

Nevladina organizacija Udruženje podstanara “Moj dom” osudila je odnos nadležnih službi kolašinske lokalne uprave prema Sanji Bukilić, koja je ostala bez krova nad glavom minule sedmice. Iz Udruženja podstanara najavili su i tužbe protiv nadležnih, koji su, kako kažu, “dozvolili da se nezaposlena Kolašinka narušenog zdravstvenog stanja nađe na ulici“.

Bravu na vratima stana u kojem je živjela Sanja Bukilić zamijenio je izvršitelj. Stan u kojem je bila, a za koji su joj, kako tvrdi, iz lokalne uprave kazali da je opštinsko vlasništvo, u stvari je još 1984. godine dodijeljen na trajno korišćenje drugoj Kolašinki.

Iz Udruženja tvrde da će istrajati u zahtjevima da svi koji su zatajili u rješavanju tog i sličnih problema snose odgovornost. Predsjednik NVO “Moj dom” Dragan Živković podsjeća da Bukilić tvrdi da su je iz kolašinske lokalne uprave dvije godine obmanjivali da je stan u kome je bila opštinski.

“Međutim, kada se ispostavilo da stanarsko pravo za tu stambenu jednici ima druga osoba, Opština nije učinila ništa da riješi problem Sanje Bukilić. Teško je povjerovati da Opština ne raspolaže nijednom stambenom jedinicom, koja bi mogla poslužiti kao privremeni smještaj te Kolašinke. Prema onome što smo mogli saznati iz medija, Opština nema ni preciznu evidenciju o broju sugrađana kojima je ta vrsta smještaja potrebna. Nema ni evidencije stanova koji su u opštinskom vlasništvu, a koji bi mogli poslužiti za socijalno stanovanje. Takvo stanje pokazuje neodgovornost, nezainteresovanost i neaužurnost nadležnih u rješavanju krupnih i važnih problema“, navodi Živković u reagovanju.

On je kazao da je u posljednjem razgovoru sa Bukilić saznao da je očekuju tri operacije. Sve što toj Kolašinki predstoji, tvrdi predsjednik NVO “Moj dom”, “ta žena preživljava uz činjenicu da nema gdje da se vrati iz bolnice“.

“Možda se svi mi danas osjećamo donekle bezbjedni jer smo uspjeli da platimo kiriju za ovaj mjesec, ali pitanje je gdje smo sjutra, za mjesec, dva...Svi smo mi Sanja, dok god država ne shvati veličinu našeg problema. Sanja je samo jedna od nas koja je, nažalost, osjetila svu indolentnost državnih organa, prevaru i nehumanost...To više ne možemo tolerisati. Od sjutra ćemo krenuti sa tužbam, i upornim zahtjevima kako bismo se izborili za sve one u Sanjinoj situaciji“, napisao je Živković u reagovanju.

Živković kaže da sluha za probleme slične onima u kojima je Bukilić nemaju ni u jednoj političkoj partiji. On je apelovao na sve koji su u prilici da Bukilić ponude privremeni smještaj ili neku drugu vrstu pomoći da to učine. Baraka u Smajilagića Polju je jedan od objekata kolektivnog smještaja u opštinskom vlasništvu, ali stan u kojem je bila Bukilić, kako se ispostavilo, privatno je vlasništvo. Od 2015. do 2017. godine ona je plaćala kiriju ženi koja je osamdesetih godina prošlog vijeka od zajednice stanovanja taj stan dobila na korišćenje.

“Kada je u jesen 2017. godine opštinska komisija popisivala stanove u opštinskom vlasništvu rekli su mi da više ne moram da plaćam kiriju, jer je to opštinski stan.Tada su pozvali ženu koja sada tvrdi da je vlasnica i ona nije tome prigovorila. U martu prošle godine, međutim, kazala mi je da moram da se iselim. To se evo 9. marta i obistinilo. Dok sam bila u Podgorici, na pregledima, promijenili su bravu. Ja više nema gdje. Došla sam u Kolašin, ne mogu da uzmem garderobu ni terapiju koja mi je ostala u stanu”, ispričala je Bukilić “Vijestima”.

Nakon što su “Vijesti” prije deset dana objavile priču o nevoljama te Kolašinke, u lokalnoj upravi, kako su nezvanično kazali, pokušali su da nađu način da joj pomognu. Međutim, nije bilo rješenja. Navodno, Opština nema nijednu stambenu jedinicu, koju bi u takvoj situaciji, a u skladu sa zakonom, mogli da joj ponude na privremeno korišćenje.

“Služba predsjednika posjeduje ugovor o korišćenju stana koji je zaključila Milanka Šćepanović kao nosilac stanarskog prava na neodređeno vrijeme sa Zajednicom stanovanja opštine Kolašin. Ne raspolažemo informacijama kako su regulisani odnosi između Milanke Šćepanović kao korisnika stana i Sanje Bukilić. Programom socijalnog stanovanja za 2021. godinu kao jedna od mjera biće predviđena provjera osnovanosti korišćenja svih stanova u vlasništvu opštine Kolašin”, kazali su ranije “Vijestima” u kabinetu predsjednika Opštine Milosava Bulatovića.

Bonus video: