razmatranje statusa fakulteta u odnosu na primjene instituta

Odbor za prosvjetu o statusu FCJK-a

Na sjednicu su, kako je saopšteno, pozvani ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić i dekan FCJK-a Adnan Čirgić.

2245 pregleda 11 komentar(a)

Skupštinski Odbor za prosvjetu i kulturu danas bi trebalo da razmatra informaciju o statusu Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCKJ) u kontekstu primjene instituta privremenog finansiranja.

Na sjednicu su, kako je saopšteno, pozvani ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić i dekan FCJK-a Adnan Čirgić.

„Sazivanje posebne sjednice nadležnog skupštinskog odbora, kojoj bi pored dekana prisustvovali i ministri u čijoj je direktnoj nadležnosti pomenuto pitanje, dobar je način da dobijemo sve neophodne informacije i dođemo do efikasnog rješenja za prevazilaženje teške situacije u kojoj se FCJK nalazi“, saopštio je predsjednik Odbora Damir Šehović.

Prema njegovim riječima, nesporno je da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja dužno da svim potrošačkim jedinicama, pa samim tim i FCJK, do donošenja budžeta odobrava sredstva do iznosa 1/12 stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini.

„Siguran sam da će nam sjednica Odbora pomoći da dobijemo odgovor na pitanje šta je razlog zbog kojeg nadležno ministarstvo, po riječima Čirgića, nije uplaćivala pripadajuća sredstva, odnosno postupala po članu 37 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti“, dodao je Šehović.

Čirgić se, kako se navodi, nedavno Šehoviću obratio zvaničnim dopisom u kojem je istakao da FCJK od 24. decembra nije dobio pripadajući iznos sredstava za finansiranje, u skladu sa odredbama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti koje se odnose na institut privremenog finansiranja.

„Uz istovremeno podsjećanje da su do sada zarade primili samo zaposleni koji su angažovani po ugovoru o radu“, dodaje se u saopštenju.