Ozon: Sagorijevanje uglja je najveći pojedinačni izvor zagađenja vazduha na Zapadnom Balkanu

"Kompanije koje njima upravljaju i države regiona ne pridržavaju se zakona i propisa o emisijama štetnih gasova, pa to dovodi do sporova kao što su prekršajni postupci u okviru Energetske zajednice. Isto važi za ostala velika ložišta – to su postrojenja koja troše najviše energije. U industrijskoj djelatnosti ona su najodgovornija za zagađivanje vazduha pored proizvodnje struje"

948 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Ozon
Ilustracija, Foto: Ozon

Sagorijevanje uglja je najveći pojedinačni izvor zagađenja vazduha na Zapadnom Balkanu, a glavnu ulogu imaju termoelektrane, saopšteno je danas iz Ekološkog pokreta "Ozon".

"Kompanije koje njima upravljaju i države regiona ne pridržavaju se zakona i propisa o emisijama štetnih gasova, pa to dovodi do sporova kao što su prekršajni postupci u okviru Energetske zajednice. Isto važi za ostala velika ložišta – to su postrojenja koja troše najviše energije. U industrijskoj djelatnosti ona su najodgovornija za zagađivanje vazduha pored proizvodnje struje", ističe se u saopštenju "Ozona".

Oni su dodali da sumpor-dioksid, teški metali i druge materije ugrožavaju zdravlje stanovnika Zapadnog Balkana, ali putuju i mnogo dalje.

"Od 3.906 preuranjenih smrtnih slučajeva iz 2016. pripisanih uticaju termoelektrana u regionu, 2.013 je zabiljeleženo u Evropskoj uniji, 1.239 u samom regionu, a ostatak u drugim zemljama. Učesnice i učesnici kampanje "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh" zalažu se da se sprovede što brže gašenje termoelektrana na ugalj i da se zagađenje porijeklom iz teške industrije hitno svede u propisne okvire. Tražimo i da građani dobiju mesto za stolom kada se odlučuje o ekološkim i drugim dozvolama za proizvodna postrojenja. Bez ikakvog uključivanja javnosti o raspodjeli našeg novca, države regiona su 2019. isplatile 72,7 miliona evra direktnih subvencija proizvođačima struje iz uglja i garantovale za zajmove vrijedne 2,15 milijardi evra", rekli su iz "Ozona".

Iz tog pokreta navode i da se osim industrije, ugalj troši i u domaćinstvima, pa čak i u toplanama.

"Prestankom upotrebe tog fosilnog goriva nestao bi glavni pojedinačni izvor zagađenja vazduha na Zapadnom Balkanu. EU ga napušta i podstiče upotrebu čistih tehnologija u industriji da bi do 2050. dovela neto emisije ugljen-dioksida na nulu i tako doprinijela ublažavanju globalnog zagrijevanja. U sprovođenju tog zadatka, sve je manje tolerancije prema cjelokupnoj zagađujućoj industriji i ona neće moći da opstane. Države regiona su prihvatile ove ciljeve kada su u novembru 2020. potpisale Sofijsku deklaraciju. Ona otvara put ka bespovratnim sredstvima i finansijskoj podršci iz Zelene agende za Zapadni Balkan. Termoelektrane na ugalj i prljava tehnologija nam ugrožavaju opstanak i s njima nećemo moći da učinimo vazduh čistim niti da ostvarimo ugljeničnu neutralnost" piše u saopštenju "Ozona".

Oni navode i da se umjesto u izgradnju i obnovu termoelektrana, novac iz budžeta može usmjeriti u socijalne programe i prekvalifikaciju radnika, te podizanje solarnih elektrana na mestu ugljenokopa koje bi zamjenile elektroenergetske kapacitete što se gase.

"Neka transformacija industrije bude najzelenija na kontinentu. Da zajedno ugasimo ugalj i upalimo sunce, priključi se solidarnoj borbi građana Zapadnog Balkana, budi dio kampanje Ujedinjeni Balkan za čist vazduh", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: