na sastanku opštinskog tima za zaštitu i spašavanje zaključeno:

"Povoljnija epidemiološka situacija, Tivćani disciplinovani i poštuju mjere"

"Ukoliko se ovaj trend pada nastavi, možemo očekivati da Tivat iz treće pređe i u drugu grupu.“- rekla je epidemiološkinja dr Jelena Mršulja

4812 pregleda 0 komentar(a)
Sa online sastanka Opštinskog tima, Foto: Opština Tivat
Sa online sastanka Opštinskog tima, Foto: Opština Tivat

U Tivtu su od danas i zvanično na snazi nešto blaže epidemiološke mjere, a povoljniju epidemiološku situaciju Tivćani su izborili disciplinovanim ponašanjem i poštovanjem važećih mjera, zaključeno je na sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, kojim je predsjedavao Milorad Giljača, v.d. komandir Službe zaštite.

Mjere su ublažene odlukom Ministarstva zdravlja, na način što je dozvoljen rad privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga (prodavnice obuće i odjeće, kozmetički, frizerski saloni i sl.).

Po evidenciji Epidemiološke službe Doma zdravlja, u Tivtu je trenutno 106 oboljelih od koronavirusa, dok je vrijednost kumulativne stope incidencije 862 na 100.000 stanovnika.

„Ukoliko se ovaj trend pada nastavi, možemo očekivati da Tivat iz treće pređe i u drugu grupu.“- rekla je epidemiološkinja dr Jelena Mršulja.

U tivatski Dom zdravlja pristiglo je 279 doza kineskih vakcina i narednih dana sprovodiće se imunizacija sugrađana starijih od 80 godina. Do sada je oko 30% zaposlenih u Domu zdravlja primilo vakcinu protiv koronavirusa.

Zaposleni u Sekretarijatu za inspekcijski i komunalni nadzor, kako je saopšteno iz Opštine, redovno vrše kontrolu gradilišta, trgovinskih objekata, javnih površina i ove aktivnosti biće nastavljene i u narednom periodu. Na gradilištu u Krašićima naplaćene su dvije kazne zbog nepoštovanja mjere obaveznog nošenja zaštitne maske.

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da je u periodu od 5. do 17. marta izvršeno 513 inspekcijskih nadzora. Donijeto je 13 rješenja o kontaktu i 163 rješenja o samoizolaciji. Inspektori su obišli 16 gradilišta, a na tri gradilišta su utvrđene nepravilnosti i izrečeni prekršajni nalozi u ukupnom iznosu od 7.500€.

U proteklih sedam dana službenici Odjeljenja bezbjednosti Tivat izvršili su kontrolu 295 lica kojima je izrečena mjera o samoizolaciji, a u istom periodu podnijete su četiri krivične prijave protiv pet lica zbog krivičnog djela nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Pripadnici OB Tivat vrše stalnu kontrolu međugradskog saobraćaja, a podnešena je jedna krivična prijava protiv jednog lica zbog nepoštovanja mjere zabrane napuštanja teritorije Tivta.

U tivatskom Crvenom krstu raspolažu dovoljnom količinom robnih rezervi, a za narednu sedmicu planirana je jedna manja distribucija pomoći socijalno ugroženima.

Komunalno preduzeće Tivat i Služba zaštite u koordinisanim akcijama gotovo svakodnevno vrše dezinfekciju javnih površina i prostora, u čemu im neophodnu podršku pruža preduzeće “Vodovod i kanalizacija” Tivat.

Iz Radio Tivta poručuju da će nastaviti sa intenzivnim obavještavanjem građana o svim aktivnostima i aktuelnostima kada je u pitanja epidemija te bilježe izuzetno visoku posjećenost internet portal, koji na dnevnom nivou bilježi više od 4.000 posjeta.