Skupština Ljekarske komore: Mugoša razriješen zbog nepoštovanja odluka

"Do objave izmjena i dopuna Statuta vršilac dužnosti predsjednika će biti njegov dosadašnji zamjenik dr Kenan Erović. Nakon što se objave izmjene i dopune statuta, vršilac dužnosti postaje predsjednik Skupštine Ljekarske komore"

20674 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Mugoša, Foto: Filip Roganović
Mugoša, Foto: Filip Roganović

Doktor Aleksandar Mugoša razriješen je sa pozicije vršioca dužnosti predsjednika Ljekarske komore zbog nepoštovanja odluka Skupštine tog strukovnog udruženja.

To su danas saopštili iz Skupštine Ljekarske komore, pojasnivši da je Mugoša smijenjen na vanrednoj sjednici održanoj 14. marta.

"Do objave izmjena i dopuna Statuta vršilac dužnosti predsjednika će biti njegov dosadašnji zamjenik dr Kenan Erović. Nakon što se objave izmjene i dopune statuta, vršilac dužnosti postaje predsjednik Skupštine Ljekarske komore", piše u saopštenju.

Inicijativu za zakazivanje vanredne sjednice Skupštine sa ovom tačkom dnevnog reda podnijelo nje 25 delegata.

U odluci o razrješenju Mugoše piše da je on 28. marta prošle godine donio nezakonitu odluku, kojom je ograničio upotrebu službenih pečata Komore ovlašćenim licima Skupštine, čime je povrijedio Statut i ovlašćenja predsjednika Komore iz Uputstva o izradi, čuvanju, upotrebi i uništavanju pečata i štambilja Komore.

Prekoračenje ovlašćenja, navodi se u odluci, utvrdila je i upravna inspekcija...

"Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da odluke Skupštine Komore sa sjednice od 08.02.2021. na dan vršenja nadzora nemaju djelovodni broj i pečat, što predstavlja kršenje člana 22 stav 1 Zakona o upravnom postupku, a ukazano je i na druge nepravilnosti u radu Stručne službe Komore", piše u odluci.

Navodi se da je, između ostalog, sekretarka Skupštine Vesna Bauković i pored naloga predsjednice Skupštine Milene Popović Samardžić odbila da dostavi zapisnik sa konstitutivne sjednice Slupštine i Odluku o izboru predsjednika i zamjenika predsjednika... To nije uradila ni stručna saradnica za pravne poslove Ana Čubranović, dok je poslovna sekretarka Milena Tomović, kako stoji u odluci Skupštine, odbila da pripremi za potpis, zavođenje i pečatiranje akta koja je donijela Skupština na sjednici 8. februara ove godine.

Inspekcija je, prilikom nadzora, utvrdila da je stručna služba Komore dužna da pomaže predsjedniku Skupštine u pripremi sjednica, sačinjavanju zapisnika, odluka i zaključaka, pripremi i slanju akata radi dobijanja saglasnosti i objave u Službenom listu, zavođenju i arhiviranju akata koje donosi Skupština, kao i da te poslove od konstituisanja novog saziva Skupštine Stručna služba odbija da vrši.

Bonus video: