Prijestonica obilježava 80 godina od ustanka crnogorskog naroda

"Istinsko rodoljublje i potreba da se naša država Crna Gora razvija kao savremena i demokratska zajednica svih njenih naroda, motivisalo nas je da obilježimo ovaj važan jubilej", kazao je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan

11439 pregleda 61 reakcija 33 komentar(a)
Foto: Cetinje.me
Foto: Cetinje.me

Postavljanjem brendiranih platna sa motivima narodnooslobodilačke borbe, Prijestonica Cetinja započela je obilježavanje važnog jubileja – 80 godina od ustanka crnogorskog naroda 13. jula 1941. godine.

Platna će biti postavljena na fasadama objekata na Dvorskom trgu i u Njegoševoj ulici. Na njima su, uz pomoć Narodnog muzeja Crne Gore, prikazani radovi Petra Lubarde "Borba", Mila Milunovića "Trinaestojulski ustanak", kao i Antona Lukatelija "Bombaš", "13. juli 1941", "Bolničarka", "Analfabetski tečaj" i "Rudnik".

"Antifašistička tradicija Grada heroja i zaostavština njegovih 49 narodnih heroja, vjekovna težnja za slobodom, istinsko rodoljublje i potreba da se naša država Crna Gora razvija kao savremena i demokratska zajednica svih njenih naroda, motivisalo nas je da obilježimo ovaj važan jubilej", kazao je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan.

On je ocijenio da se crnogorski narod 13. jula 1941. godine još jednom svijetu predstavio u svojoj punoj snazi, birajući časnu borbu umjesto mraka nadolazećeg fašizma.

"Toga dana počelo je i oslobađanje Crne Gore iz stega kraljevine Jugoslavije, njena ponovna državna i svekolika emancipacija i uzdizanje, koja će završnicu imati na referendumu 2006. godine", rekao je Kašćelan.

On je poručio da se nezavisnost Crne Gore, njena državna samobitnost, kulturno nasljeđe, običaji, tradicija, pa i politička kultura i stvarnost, "ne smiju podvoditi ničijim partikularnim interesima bilo u zemlji ili inostranstvu"

"Ne smijemo kao narod i država pasti na lekcijma naučenim u ne tako dalekoj prošlosti. To je dug prema budućim generacijama, ali i prema našim precima u čiju čast postavljamo platna s motivima NOB-a", kazao je Kašćelan.