Ujedinjena Crna Gora: Direktor Policijske akademije govori neistine

U saopštenju se navodi da tražiti 40 polaznika, a primiti, recimo 45, zbog izuzetnih rezultata tokom testiranja i imajući u vidu potrebu srazmjerne nacionalne i regionalne zastupljenosti imalo bi razumijevanje javnosti, pod uslovom da se učini potpuno javno i uvede u zakonske okvire
150 pregleda 16 komentar(a)
Policijska akademija, Foto: Boris Pejović
Policijska akademija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.12.2017. 14:46h

Ujedinjena Crna Gora saopštila je da ne postoji Ustavna afirmativna akcija kojom se može i smije primiti na školovanje za buduće policajce, o trošku države, neko ko nije položio propisane testove psihičke sposobnosti.

"Juče je Ujedinjena Crna Gora objelodanila skandalozne manipulacije i krivične radnje kojima se u postupku upisa polaznika XI klase Policijske Akademije u Danilovgradu, služe; direktor, upravni odbor i ministarstvo prosvjete. Umjesto 40 akademaca koliko smo kao država trebali da školujemo ove godine u tri odjeljenja primljeno je 78 polaznika. Opravdanje, saopšteno pojedinim medijima, od strane direktora Akademije Bobana Šaranovića, kako se radi o naknadnom primanju u skladu sa članom 79. Ustava i Komunikacionom strategijom je žalosna neistina kojom se prikriva krivično djelo učinjeno iz nepotističkih i stranačkih interesa. Član 79 Ustava ne poznaje takvu vrstu afirmativne akcije kojom se pripadnicima manjinskih naroda i manjinskih nacionalnih zajednica omogućava školovanje mimo pravila ili sticanje znanja ili zvanja mimo procedura i standarda", saopšteno je iz Ujedinjene Crne Gore.

Šaranović je "Vijestima" juče rekao da su kandidati koji nijesu položili prijemni ispit primljeni u skladu sa članom 79 Ustava Crne Gore i komunikacione strategije za upis

U saopštenju se navodi da tražiti 40 polaznika, a primiti, recimo 45, zbog izuzetnih rezultata tokom testiranja i imajući u vidu potrebu srazmjerne nacionalne i regionalne zastupljenosti imalo bi razumijevanje javnosti, pod uslovom da se učini potpuno javno i uvede u zakonske okvire.

"Objaviti, međutim, konkurs za 40, a primiti potom 78 budućih policajaca nije ništa drugo nego ruganje Ustavu i zakonima. Ne postoji ta Ustavna afirmativna akcija kojom se može i smije primiti na školovanje za buduće policajce, o trošku države, neko ko nije položio propisane testove psihičke sposobnosti. Ujedinjena Crna Gora pita direktora Akademije i Ministarstvo prosvjete kako bi koristili afirmativnu akciju da kojim slučajem imamo akademiju za pilote?Sramno je pozivati se na afirmativnu akciju, a brutalno sprovoditi porodično-partijsku politiku. Shodno članu 25 Pravilnika direktor Akademije mora snositi odgovornost jer je njegova odluka o prijemu konačna. Mora jer je prethodno, valjda, imao sve informacije i predlog odluke od Centralne komisije. Ujedinjena CrnaGora će uskoro predati krivične prijave protiv svih odgovornih lica u ovom postupku jer se radi o brutalnoj zloupotrebi prava i Pravilnika o regrutaciji i selekciji kandidata. Podsjećamo javnost da su na konkurs mogli da se prijave svršeni srednjoškolci tako da je nevjerovatno ne ispuniti minimum uslova na ionako nezahtjevnom psiho testitranju. Čak i među 64 primljena kandidata, četvorica imaju ispod 50 zbirnih bodova od mogućih 100, pa se postavlja pitanje koja je donja bodovna granica za prijem? Naravno, Akademija je do našeg reagovanja krila činjenicu da je preko svega primila još 12 ili 14 kandidata među kojima su i oni koji su eliminisani iz dalje procedure selekcije jer nisu zadovoljili na testu psihičke sposobnopsti (član 39 Pravilnika). Pozivamo ministra prosvjete da poništi konkurs jer su ovakve radnje ruganje zdravoj pameti i omalovažavanje skoro 300 kandidata koji su konkurisali ove godine za školovanje na Akademiji, a medju kojima je bilo i onih sa već završenim fakultetima", saopšteno je iz Ujedinjene Crne Gore.

Bonus video: