Izmijeniti Pravilnik koji sadrži diskriminatorne odredbe

Kako je saopšteno iz MEK-a, povod sastanka državne sekretarke u MEK Milene Lipovine Božović i direktora Saveza slijepih Gorana Macanovića je bilo pronalaženje adekvatnog rješenja za prevazilaženje problema sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom (OSI) prilikom kupovine roba i usluga

4433 pregleda 39 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja
Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Pravilnik o listi proizvoda, načinu isticanja i vrsti objekata u kojima se ističu obavještenja o robi na Brajevom pismu, koji sadrži diskriminatorne odredbe, neophodno je izmijeniti, saopšteno je na sastanku predstavnika Ministarstva ekonomskog razvoja (MEK) i Saveza slijepih.

Kako je saopšteno iz MEK-a, povod sastanka državne sekretarke u MEK Milene Lipovine Božović i direktora Saveza slijepih Gorana Macanovića je bilo pronalaženje adekvatnog rješenja za prevazilaženje problema sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom (OSI) prilikom kupovine roba i usluga.

Macanović je ukazao na diskriminatornu prirodu Pravilnika o listi proizvoda, načinu isticanja i vrsti objekata u kojima se ističu obavještenja o robi na Brajevom pismu.

On je podsjetio da je Savez Slijepih dva puta podnosio pritužbu Ombudsmanu povodom primjene tog Pravilnika.

"Sagovornici su se saglasili da je potrebno formirati radnu grupu i izmijeniti Pravilnik koji sadrži diskriminatorne odredbe, u skladu sa preporukom Ombudsmana", kaže se u saopštenju.

Macanović je kazao da je zadovoljan što je Crna Gora jedina zemlja u Evropi koja ima zakonski regulisanu obavezu obilježavanja proizvoda na Brajevom pismu, a što je u skladu sa međunarodnim konvencijama o zaštiti prava OSI.

Lipovina Božović je rekla da razumije situaciju u kojoj se nalaze slijepe i slabovide osobe.

Ona je kazala da će MEK u najskorijem vremenu preduzeti sve dalje korake u prevazilaženju tog problema.

Bonus video: