DPS čelnici voljeli da kupuju nove automobile

Vozni park Opštine Tivat funkcionerima i namještenicima na raspolaganju samo u radno vrijeme

16154 pregleda 15 komentar(a)
Nepravilno parkirani opštinski nisan u vrijeme kada ga je stalno koristio Kusovac, Foto: Siniša Luković
Nepravilno parkirani opštinski nisan u vrijeme kada ga je stalno koristio Kusovac, Foto: Siniša Luković

Ne računajuči specijalna i druga vozila Službe zaštite i spašavanja koja su na upotrebi u SZS i Dobrovoljnim vatrogasnim društvima “Krtoli“ i “Tivat“, Opština Tivat trenutno raspolaže sa ukupno 18 službenih vozila.

Od toga je 17 automobiia i jedan motocikl koji koristi Komunalna policija, a prosječna starost voznog parka kojim se služe funkcioneri i namještenici lokalne uprave u Tivtu je nešto manje od osam godina. Najstariji automobili koje posjeduje Opština Tivat imaju po 15 godina, a riječ je o “volkswagenu caddy” koji su do sada po potrebi, koristili gotovo svi opštinski organi, te “golfu 5” koji je dodijeljen Direkciji za investicije.

Opštinski vozni park naročito je uvećan u posljednjem mandatu prethodne DPS-SD-HGI uprave grada koja je od sredine 2016. do avgusta prošle godine broj službenih vozila povećala za čak pola u odnosu na pređašnje stanje. Samo par mjeseci nakon dolaska na funkciju, bivša gradonačelnica Snežana Matijević (DPS) kupila je dva službena automobila za potrebe kabineta predsjednika Opštine - luksuzni SUV “nissan qashqai” koji je kao gradonačenica ona svakodnevno vozila i još luksuzniju limuzinu “renault talisman” za protokolarne potrebe. Od toga je jedno vozilo kupljeno sa posebnog, tzv. escrow računa na koji je svojevremeno vlasnik Porto Montenegra, kompanija Adriatic Marinas, uplatila ukupno pet miliona eura donacije Tivtu, zvanično namijenjenih isključivo za finansiranje projekata unapređenja lokalne infrastrukture.

Za vrijeme njenog mandata, nova službena vozila dobili su i glavna administratorka Marija Sijerković (“fijat tipo”) i tadašnji načenici Komunalne policije Dalibor Dubljević (“dacia sandero stepway”), odnosno Komunalne inspekcije Jovica Stojković (dva puta po nova “dacia sandero stepway”).

Svi oni, ali i mnogi drugi novi tivatski funkcioneri poput tadašnjeg potpredsjednika Opštine i kasnijeg gradonačenika Siniše Kusovca (DPS), potpredsjednika Opštine Dejana Maslovara (SD) i Ilije Janovića (HGI) te predsjednika parlamenta Ivana Novosela (DPS) imali su službena vozila na neograničeno korišćenje. Takvu praksu ukinula je aktuelna gradska uprava koja je krajem oktobra, napravila novu raspodjelu službenih auta i propisala da niko od onih kojima su dodijeljenja uključujući tu i samog predsjednika Opštine, nema pravo da ih neograničeno koristi 24 sata, već samo tokom radnog vremena ili uz posebnu dozvolu nadređenog, isključivo za obavljanje službene radnje van redovnog radnog vremena. Po završetku radnog vremena, svi automobili kojima raspolaže Opština, moraju biti parkirani na službenim parkinzima.

Za prethodno DPS rukovodstvo grada tako nešto je bilo nezamislivo, pa su Tivćani često imali priliku da gledaju Kusovca i njegove najbliže saradnike u opštinskim autima vikendom i praznikom, ili pri obavljanju privatnih radnji, poput odlazaka u nabavku namirnica. Kusovac je ljetos “uhvaćen“ kako je opštinskim “nisanom qashqai” vikendom išao na plažu Žukovac u Donjem Grblju i to u vrijeme kada je morao da bude zatvoren u svom stanu jer mu je bila određena samoizolacija zbog kontakta sa osobom inficiranom koronavirusom.

Koliko je Kusovac bio “privatizovao“ taj opštinski službeni automobil, govori i činjenica da je nedugo pošto je sredinom okobra prošlle godine glasovima nove političke većine u SO, smijenjen sa mjesta gradonačenika i time kljuleve službenog “nissana” morao da preda Komnenoviću, privatno kupio polovni SUV automobil marke “peugeot 3008” iz 2014. Nabavku tog vozila kao promjenu lilne imovine veću od 5.000 eura, Kusovac je potom krajem novembra prošle godine zvanično prijavio dostavljanjem dopunjenog imovinskog kartona, Agenciji za sprečavanje korupcije.

Bonus video: