propisano da su funkcioneri dužni da dostave tačne i pune podatke

ASK: Nikčević prekršio zakon, nije prijavio 1.200 eura koje je dobio od DPS

Nikčević je ASK kazao da izborne bonuse nije prijavio “jer se prilikom popunjavanja izvještaja rukovodio odredbama člana 24 Zakona kojim je propisana obaveza prijavljivanja gotovog novca u iznosu od 5.000 eura, ali i da ga pogrešno tumačenje zakona ne opravdava ukoliko je prekršio njegove odredbe”

13482 pregleda 257 reakcija 16 komentar(a)
Nikčević, Foto: Luka Zeković
Nikčević, Foto: Luka Zeković

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila je da je predsjednik Skupštine opštine Nikšić Radivoje Lala Nikčević prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, jer u imovinskom kartonu nije prijavio 1.200 eura koje je u godini parlamentarnih izbora 2016. dobio od Demokratske partije socijalista (DPS).

Nikčević je 13. predstavnik partije Mila Đukanovića za kojeg je ASK utvrdila kršenje Zakona zbog neprijavljenih bonusa.

Zakonom je propisano da su javni funkcioneri dužni da u imovinskim kartonima dostave tačne i potpune podatke, u suprotnom im prijeti novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Nikčević je ASK kazao da izborne bonuse nije prijavio “jer se prilikom popunjavanja izvještaja rukovodio odredbama člana 24 Zakona kojim je propisana obaveza prijavljivanja gotovog novca u iznosu od 5.000 eura, ali i da ga pogrešno tumačenje zakona ne opravdava ukoliko je prekršio njegove odredbe”.

Ovo je još jedan od slučajeva koji je pokrenut sredinom 2017, a koji nije riješen u vrijeme mandata direktora i v.d. direktora Sretena Radonjića i Sava Milašinovića.

“Vijesti” su sredinom 2017. objavile da je tadašnja vladajuća partija isplatila više od 22.000 eura predsjednicima opštinskih odbora zbog izborne kampanje, ali nije bilo prijavljeno u njihovim imovinskim kartonima.

Da su sredstva isplaćena vidjelo se iz nalaza Državne revizorske institucije o finansijskom izvještaju DPS-a za 2016, dok iz ASK tada nisu odgovorili da li su se bavili ovim slučajevima.

Direktorica ASK Jelena Perović slučaj neprijavljenih izbornih bonusa postavila je za prioritet i, do sada, u 13 slučaja utvrdila kršenje zakona.

Odluke su do sada donijete u slučaju predsjednice Opštine Danilovgrad Zorice Kovačević, bivših predsjednika opština Tivat, Andrijevica, Šavnik i Ulcinj Siniše Kusovca, Srđana Mašovića, Vlatka Vukovića i Ljora Nrekića, poslanika Halida Dukovića, bivših poslanika Filipa Vukovića i Jovana Martinovića, kao i predstavnika partije Branke Nikezić, Spasa Popovića, Sulja Alivodića i Slobodana Radovića.

Bulajić zaboravio suprugine akcije

Agencija je utvrdila i da potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić (DF) prekršio Zakon jer u kartonu nije prijavio 5.000 akcija koje njegova supruga Žana Bulajić ima u Eurofondu.

Bulajić
Bulajićfoto: Boris Pejović

On je kazao da ukoliko je to tačno, “može da se radi o običnom previdu ili grešci prilikom unošenja podataka”.

Dodao je da je njegova supruga uredno u svom kartonu prijavila akcije.

U njegovom slučaju utvrđeno je da je, kao i Nikčević, dostavio karton sa netačnim i nepotpunim podacima.