"Pronaći i procesuirati osobe odgovorne za incidente koji su uznemirili romsku i egipćansku populaciju"

„Prema svjedočenjima pripadnika ovih zajednica i medijskim izvještajima, prethodnih dana u više slučajeva bili su izloženi verbalnim i fizičkim napadima i prijetnjama iseljenjem od predstavnika većinske populacije zbog njihovog pretpostavljenog političkog opredjeljenja“

7216 pregleda 8 komentar(a)
Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić, Foto: Svetlana Mandić

Romska Evropska Unija (REU) Jekhipe i Romska organizacija mladih “Koračajte sa nama – Phiren amenca”, zatražili su od crnogorskih vlasti da pronađu i procesuiraju osobe odgovorne za incidente koji su uznemirili romsku i egipćansku populaciju u Nikšiću i širom Crne Gore.

Iz tih organizacija su saopštili da najoštrije osuđuju verbalne i fizičke napade na romsku i egipćansku zajednicu, prije i tokom izbornog dana u Nikšiću.

„Prema svjedočenjima pripadnika ovih zajednica i medijskim izvještajima, prethodnih dana u više slučajeva bili su izloženi verbalnim i fizičkim napadima i prijetnjama iseljenjem od predstavnika većinske populacije zbog njihovog pretpostavljenog političkog opredjeljenja“, kaže se u saopštenju.

Iz REU Jekhipe i Romske organizacije mladih “Koračajte sa nama – Phiren amenca” podsjećaju da je Ustavom Crne Gore svim građanima zagarantovano jednako biračko pravo što, kako su naveli, znači da svaki građanin ima slobodu da bira svoje predstavnike.

Oni su kazali da i Međunarodni pakt o građanskim i političkim slobodama, čiji je potpisnik i Crna Gora, u članu 25 obezbeđuje slobodno izražavanje volje birača.

„Zahtijevamo od crnogorskih vlasti da preduzmu konkretne mjere i radnje i procesuiraju lica koja su odgovorna za incidente koji su uznemirili romsku i egipćansku populaciju ne samo u Nikšiću nego i širom Crne Gore“, navodi se u saopštenju. REU Jekhipe je Romska unija koja ima sjedište u Briselu i ima mandat da zaštiti i promoviše prava Roma u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i na Kosovu.

Bonus video: