"Hitno organizovati kampanju za povećanje broja djece koja su primila MMR vakcinu"

Kako je saopšteno iz UNICEF-a, Borovinić Bojović je istakla da je pandemija COVID-a-19 uticala na obuhvat vakcinacijom, kako u Crnoj Gori, tako i u ostatku svijeta, uključujući i Evropsku uniju

5130 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo zdravlja će, uz podršku UNICEF-a i u saradnji sa Institutom za javno zdravlje i domovima zdravlja, hitno organizovati nacionalnu kampanju za povećanje broja djece koja su primila MMR vakcinu u Crnoj Gori.

To je dogovoreno na današnjem sastanku ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović i šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huana Santandera.

Kako je saopšteno iz UNICEF-a, Borovinić Bojović je istakla da je pandemija COVID-a-19 uticala na obuhvat vakcinacijom, kako u Crnoj Gori, tako i u ostatku svijeta, uključujući i Evropsku uniju.

Ona je rekla da je u okolnostima pandemije, koja predstavlja neposrednu opasnost po zdravlje i živote stanovništva, većina zdravstvenih resursa usmjerena na pružanje odgovora na COVID-19, ali da je posebna pažnja usmjerena i na minimiziranje svakog prekomjernog rizika od obolijevanja i umiranja a posebno onih zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama.

Borovinić Bojović je kazala da će zdravstveni sistem u saradnji s UNICEF-om posebnu pažnju usmjeriti na obuhvat djece MMR vakcinom i na taj način spriječiti i doprinijeti očuvanju i unaprijeđenju javnog zdravlja.

Na sastanku je dogovoreno da će se kampanja zasnivati na podacima o obuhvatu djece MMR vakcinom u svakoj opštini koje će Institut za javno zdravlje objaviti što je prije moguće.

Upozorava se da podaci koji su dostupni iz posljednjih godina ukazuju da je premalo najmlađe djece u Crnoj Gori primilo MMR vakcinu, što ih čini izloženom bolestima koje mogu imati smrtni ishod.

UNICEF, kako su kazali, vidi to pitanje prava djeteta kao jedno od onih koji su u samom vrhu nacionalnih prioriteta Crne Gore, jer bi epidemija malih boginja, zauški i rubeola ozbiljno ugrozila javno zdravlje zemlje.

"Dovela bi u rizik živote najmlađe djece, posebno novorođenčadi koja se ne mogu vakcinisati sve do 12. mjeseca života i čije zdravlje zavisi od toga da li su druga djeca vakcinisana", ocjenuje se u saopštenju.

Upozorava se da bi epidemija malih boginja, zauški i rubeola tokom pandemije koronavirusa dovela u pitanje sposobnost javno-zdravstvenog sistema da obezbjeđuje pravovremene i kvalitetne zdravstvene usluge širom zemlje, što bi rezultiralo porastom broja ozbiljnih zdravstvenih komplikacija i smrtnih ishoda i kod djece i kod odraslih u Crnoj Gori.

"Neočekivani zdravstveni troškovi porodica oboljele djece doveli bi i do porasta siromaštva djece. Sve ovo može se spriječiti MMR vakcinom", kaže se u saopštenju.

Santander je ocijenio da nacionalne i lokalne vlasti, zdravstveni radnici i institucije, roditelji, akademska zajednica, mediji i lokalne zajednice treba da rade zajedno kako bi objasnili da ne postoji veza između MMR vakcine i autizma, kao i da je MMR vakcina bezbjedna.

"Svi roditelji žele da biraju najbolje za svoje dijete u svakoj situaciji. Kada je riječ o MMR vakcini, imunizacija djeteta hiljadama puta je manji rizik od dopuštanja da se dijete zarazi ovom ozbiljnom i smrtonosnom bolešću”, poručio je Santander.

Bonus video: