Opština Pljevlja štedi, Šula i dalje zagađena

Po osnovu ekološke naknade skoro 300.000 eura naplaćeno je od Rudnika olova i cinka Šuplja stijena, a mještani tvrde da od toga skoro da nisu imali ništa

14106 pregleda 143 reakcija 0 komentar(a)
Traže veća ulaganja: Šula, Foto: Privatna arhiva
Traže veća ulaganja: Šula, Foto: Privatna arhiva

Mještani Mjesne zajednice Šula zatražili su od predsjednika Opštine Pljevlja Igora Golubovića da dio sredstava koje naplaćuje po osnovu ekološke naknade uloži u unapređenje životne sredine u tom rudarskom naselju udaljenom od Pljevalja četrdesetak kilometara.

To je “Vijestima “potvrdio predsjednik MZ Šula Slavko Šarac.

Po osnovu naknade za unapređenje životne sredine, Opština Pljevlja prošle godine naplatila je od tri zagađivača Rudnika uglja, Termoelektrane i Rudnika Gradir Montenegro ukupno 2,03 miliona eura.

Od tog iznosa skoro 300.000 eura naplaćeno je od Rudnika olova i cinka Šuplja stijena u Šulima.

U saopštenju Mjesne zajednice, koje je objavljeno na njihovom Fejsbuk stranici, navodi se da predsjednik Opštine u svojim brojnim televizijskim nastupima nije nijednom pomenuo da će dio naplaćenog novca biti uložen u Šula.

“Pitamo javno predsjednika Opštine da li makar dio tih sredstava planiraju potrošiti za unapređenje životne sredine u Šulima, imajući u vidu da se u bližoj okolini naselja nalaze deponije (odlagališta) jalovine nastala kao nusprodukt procesa otkopavanja i prerade rude cinka i olova. Ako već planiraju da Pljevlja razvijaju na osnovu raspoloživih prirodnih resursa, pitamo da li Vam je poznato ko i zašto je onemogućio razvoj Šula i pored činjenice da se na teritoriji ove mjesne zajednice nalazi ogromno prirodno bogatstvo i vrši eksploatacija šuma i rude cinka i olova”, tvrde mještani Šula

Mještani traže i da se dio novca naplaćenog od koncesione naknade za korišćenje mineralnih sirovina koje se na godišnjem nivou kreću oko 200.000 eura ulože u ovu Mjesnu zajednicu.

“Da li Vam je poznato u koju svrhu su potrošena ustupljena sredstva od koncesione naknade za korištenje mineralnih sirovina koja su se na godišnjem nivou kretala oko 200.000 eura. Da li znate ko i zašto je spriječio da makar dio tih sredstava bude iskorišten za poboljšanje uslova života ljudi na ovom području i uređenje naselja? Asfaltiranje oko jednog kilometra seoskih puteva i oko 10.000 eura koje je opština izdvojila za adaptaciju igrališta ne možemo računati jer toliko pa čak i više su dobile mjesne zajednice u kojima ne postoje industrijski kompleksi”, navode mještani.

Građani pitaju i predsjednika zašto ni nakon tri godine nije sanirano klizište na putu Pljevlja-Šula u selu Brvenica.

“Da ne pričamo o eventualnoj rekonstrukciji cijelog putnog pravca koji je usljed prevoza velikih tereta (drvna građa i koncentrat rude), izložen ubrzanom propadanju. Na drugoj strani gledamo asfaltiranje cijelih ulica u sredinama koje nemaju tako reći nikakve resurse. Da li svake godine pred novogodišnje i božićne praznike treba da pišemo molbe nadležnim da bi se izvršila zamjenu sijalica na uličnoj rasvjeti kako polovina naselja ne bi bila u mraku ili je to njihova dužnost. Mnogo je još pitanja na koja bi nam mogli odgovoriti Vi ili neko od prethodnih predsjednika opštine ali za to je potrebna živa riječ na zboru građana i iskreno se nadamo da ćemo za to imati prilike”, kazao je Šarac.

On je naveo da je put od Pljevalja do Šula na dionici do Gradca uništen.

Rekao je da su put uništili teški kamioni firmi koje su angažovane na sanaciji flotacijskog jalovišta u Gradcu.

“Stotine kamiona dnevno prođe tim putem svakodnevno, prevozeći razni materijal”, rekao je Šarac.

Gradir smatra da je odluka Opštine neustavna

Obaveze po osnovu ekološke naknade tri pljevaljske kompanije plaćaće svake godine u dvije rate, od kojih prva rata za naplatu dospijeva 31. jula, a druga 30. novembra.

Po osnovu ekološke naknade Opština Pljevlja naplaćivaće od zagađivača 1,7 odsto od njihovih ostvarenih godišnjih prihoda od prodaje sirovine, poluproizvoda i proizvoda u zemlji i inostranstvu.

Sredstva prihodovana po ovom osnovu uplaćuju se na poseban račun Opštine, koji ne može biti blokiran. Opština taj novac može samo namjenski koristiti za zaštitu i unapređenje životne sredine na svojoj teritoriji.

Kompanija Gradir Montenegro u čijem sastavu posluje pljevaljski Rudnik olova i cinka “Šuplja stijena” sredinom maja podnijela je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti odluke Opštine Pljevlja o visini i načinu plaćanja naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine. Smatraju da ova odluka nije u skladu s Ustavom i da ugrožava njihovo poslovanje.

U Gradiru Montenegro čiji je većinski vlasnik poljska kompanija ZGH nisu protiv donošenja ovakve odluke, ali smatraju da ju je trebalo donijeti na drugi način. Smatraju da je naknadu trebalo obračunavati od profita firme, a ne da se ona odnosi na ukupno poslovanje.

Bonus video: