Medenica dobila četiri poklona: Suveniri, figura Justicije, tanjir

Vrhovni sud prijavio poklone koje je doskorašnja predsjednica primila u posljednjoj godini mandata

18430 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Medenica u Dohi prilikom susreta sa Almohanadijem, Foto: Vrhovni Sud/Facebook
Medenica u Dohi prilikom susreta sa Almohanadijem, Foto: Vrhovni Sud/Facebook

U posljednjoj godini mandata na čelu Vrhovnog suda, Vesna Medenica dobila je četiri dara, vidi se iz kataloga poklona na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije.

Medenica je krajem februara boravila u Dohi, gdje je od predsjednika Vrhovnog suda i Sudskog savjeta Katara, Hasana bin Lahdan Alhasan Almohanadija, dobila drveni suvenir.

Zatim je početkom marta dobila još jedan suvenir od načelnika Forenzičkog centra Aleksandra Ivanovića.

Medenica je 21. oktobra boravila u Turskoj, gdje je od svojih domaćina dobila dva pokona.

Vrhovni državni tužilac Republike Turske Bekir Sahin uručio joj je figuru Justicije, a direktor Pravosudne akademije Muhitin Ozdemir ukrasni tanjir.

Kako je tada saopšteno iz Vrhovnog suda, sa predstavnicima tamošnjeg Kasacionog suda potpisan je Memorandum o saradnji.

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, javni funkcioner ne smije primati poklone, osim protokolarnih i prigodnih poklona.

Protokolarnim poklonom smatra se poklon predstavnika druge države ili međunarodne organizacije koji se daje prilikom posjete, gostovanja ili u drugim prilikama, kao i drugi poklon dat u sličnim prilikama.

Prigodnim poklonom smatra se poklon u vrijednosti do 50 eura.

Sva četiri poklona koje je dobila doskorašnja predsjednica Vrhovnog suda spadaju u protokolarne i vrijedni su po 50 eura.

Zakonom je propisano i da je organ vlasti dužan da izvod iz evidencije poklona dostavi Agenciji do kraja marta tekuće godine, za prethodnu godinu. Propisano je i da će se novčanom kaznom od 1.000 eura do 20.000 eura kazniti pravno lice za kojeg se utvrdi da nije dostavio izvod.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile da su, između ostalog, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) Duško Marković i Predrag Bošković prijavili poklone.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan, prema katalogu poklona na sajtu Agencije, dobio je prošlog februara monografiju “Dimitrije Art” od Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske.

Ovaj poklon je vrijedan 70 eura, i svojina je Prijestonice.

Najvredniji poklon do sada prijavila je direktorica danilovgradske Gimnazije “Petar I Petrović Njegoš” Nataša Latković.

Ona je prijavila da je u oktobru dobila 700 eura vrijedna književna izdanja “Matice crnogorske”.

Bonus video: