Opština Tivat raščišćava podstanare u staroj zgradi

Opština Tivat pretrešće način na koji je bivša gradska uprava davala nekretnine na korišćenje NVO i drugim institucijama

6552 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada Opštine Tivat, Foto: Opština Tivat
Zgrada Opštine Tivat, Foto: Opština Tivat

Lokalna uprava Tivta namjerava da detaljno provjeri dodjelu prostorija za rad nevladinim organizacijama koje je sprovodila prethodna DPS-SD-HGI gradska uprava, kao i da još neke objekte u vlasništvu Opštine Tivat stavi na raspolaganje organizacijama civilnog društva čiji je rad od značaja za lokalnu zajednicu.

To je kazao gradonačelnik Željko Komnenović (NP), dodajući da je tako, nedavno formirano Dobrovoljno vatrogasno društvo “Tivat“ koje je nastalo iz lani formiranog dobrovoljnog voda što je pomagao opštinskoj Službi zaštite i spašavanja, dobilo na korištenje objekat stare Vatrogasne stanice na Pakovu.

“DVD ‘Tivat’ je takođe, formalno-pravno nevladina organizacija i to specifična u svojoj djelatnosti, i ona kao takva mora imati adekvatne uslove za rad. Zbog toga smo im na korišćenje dodijelili prostorije stare Vatrogasnice na Pakovu koju SZS Tivat ne koristi već više od dvije godine, a članovi DVD su onda sami, sopstvenim radom i sredstvima, sredili i opremili te prostorije u skladu sa svojim potrebama“, kazao je Komnenović.

Komnenović tokom obilaska prostorija koje su dodijeljene na korišćenje DVD Tivat
Komnenović tokom obilaska prostorija koje su dodijeljene na korišćenje DVD Tivatfoto: Opština Tivat

On je naveo da će lokalna uprava, koja je još u postupku preciznog utvrđivanja kompletne nepokretne imovine sa kojom Opština raspolaže, iskoristiti činjenicu da je nedavno reorganizovana i za 40 odsto u broju izvršilaca smanjena opštinska administracija, i time oslobođen dio poslovnih prostorija koje su do sada koristili opštinski činovnici.

“Tako je Sekretarijat za inspekcijski i komunalni nadzor preseljen iz stare zgrade Opštine u Ulici Luke Tomanovića gdje su ranije bile smještene Komunalna inspekcija i Komunalna policija, u aktuelnu zgradu Opštine na Trgu magnolija. Namjeravamo da revidiramo i naše odnose sa ostalim organizacijama i ustanovama koje trenutno koriste prostorije prvenstveno u starog zgradi Opštine, ali i sve ostale prostore u vlasništvu lokalne uprave. Mislim da će nakon toga biti sasvim dovoljno prostorija za ustupanje na korišćenje NVO čiji je rad i djelatnost od interesa za lokalnu zajednicu“, kazao je Komnenović.

Prostorije stare zgrade Opštinne Tivat, pored dijela tivatskih parlamentarnih stranaka, trenutno koriste i privatni Fakultet za mediteranske studije čiji je Opština suosnivač i suvlasnik, državna kompanija Vodacom, kao i nekoliko državnih institucija poput Poreske uprave, više inspekcija i Centra za socijalni rad. Gradonačelnik Komnenović kazao je i da aktuelna gradska uprava koju čini koalicija građanskih listi Narod pobjeđuje, Bokeški forum i Goran Božović – časno i odgovorno za bolji Tivat, trenutno razmatra i najpovoljniji način na koji greba da uredi veliki objekat šoping centra na Seljanovu.

“Tamo bi, pored ostalog, trebao da se otvori i Omladinski klub koji je Tivat do sada za vrijeme DPS uprave, imao na papiru i u medijskim natpisima, ali praktično ta NVO koja je od javnog interesa nije zaživjela nikad na pravi način, iako je imala ogromnu materijalnu i novčanu podršku Opštine“, naveo je Komnenović, dodajući da će lokalna uprava u transparentnom procesu, nastojati da obezbijedi prostorije za rad svim NVO koje se bave djelatnostima od javnog ili specifičnog interesa za Tivat, Boku i ovdašnje stanovništvo.

Bonus video: