Katnić godinama ignoriše ombudsmana

Zamjenica zaštitnika utvrdila je da su usljed pasivnog držanja SDT-a i nastupanjem zastarjelosti krivičnog gonjenja ostala nezaštićena prava 92-godišnjeg podnosioca pritužbe...

18706 pregleda 8 komentar(a)
SDT nije dostavilo izjašnjenje: Katnić, Foto: Savo Prelević
SDT nije dostavilo izjašnjenje: Katnić, Foto: Savo Prelević

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda utvrdila je da su usljed pasivnog držanja Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i nastupanjem zastarjelosti krivičnog gonjenja ostala nezaštićena prava 92-godišnjeg podnosioca pritužbe.

“Tačnije, suspendovano je njegovo pravo da pre(d)uzme gonjenje u odnosu na prijavljena lica za ovo krivično djelo (nesavjestan rad u službi), na taj način ga onemogućavajući da učestvuje u postupku prije nastupanja zastare”, navodi se u mišljenju sa preporukom koje potpisuje zamjenica zaštnitnika Snežana Armenko.

Ona navodi da podnosiocu pritužbe nije bio na raspolaganju djelotvorni pravni lijek za sporovođenje blagovremene istrage po podnešenoj krivičnoj prijavu iz Ustava Crne Gore i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Povodom podnesene pritužbe, a u cilju ispitivanja povrede ljudskih prava i sloboda, institucija zaštitnika je pokrenula ispitni postupak i od SDT-a, Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) i Tužilačkog savjeta tražila izjašnjenja početkom oktobra prošle godine, a sredinom novembra i uputila urgencije.

SDT, na čijem je čelu Milivoje Katnić, nije odgovorilo na zahtjeve zaštitnika. Podnosilac pritužbe je početkom 2015. godine podnio krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Herceg Novom protiv dva službenika Opštine, nakon čega je ona proslijeđena Vrhovnom državnom tužilaštvu. VDT je krajem iste godine proslijedio SDT-u.

SDT nije odgovorilo podnosiocu pritužbe o postupanju po podnijetoj krivičnoj prijavi, a zaštitniku nije dostavilo izjašnjenje po ponovljenoj urgenciji.

U svom prvom mišljenju u ovom slučaju, donijetom krajem decembra 2017. godine, zaštitnik ljudskih prava i sloboda našao je da su podnosiocu pritužbe postupanjem SDT-a povrijeđena ljudska prava po dva osnova - iz razloga što postupak nije blagovremeno okončan po krivičnoj prijavi i što mu je uskraćeno pravo na odgovor.

Zaštitnik je tada dao preporuku SDT-u da, bez daljeg odlaganja, preduzme sve procesne radnje radi okončanja postupka po toj krivičnoj prijavi iz Herceg Novog i da bez odlaganja dostavi pisani odgovor na zahtjeve, te da u budućem postupanju odgovara građanima na njihova obraćanja.

SDT je ignorisalo mišljenje institucije zaštitnika.

Sredinom februara 2020. godine, ODT je odbacilo krivičnu prijavu zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi zbog nastupanja zastarjelosti krivičnog gonjenja.

“Činjenica da je SDT-u trebalo pet godina ukupno, a posebno tri godine od kada je donio naredbu o vještačenju i pribavio nalaz iz čije sadržine je utvrdio da nema elemenata da je riječ o krivičnom djelu iz njegove nadležnosti, da spise proslijedi nadležnom tužilaštvu, pri čemu je gonjenje krivičnog djela na koje je ukazao ODT-u zastarjelo i to dok su se spisi nalazili kod ovog tužilaštva, upućuje na nesumnjiv zaključak da je podnosiocu pritužbe povrijeđeno pravo na obraćanje - odgovor iz člana 57 Ustava Crne Gore u vezi ispunjavanja zahtjeva ažurnosti i razumne brzine postupanja po podnijetoj krivičnoj prijavi”, navodi se u zaključcima institucije Zaštitnika.

Armenkoova je dala više preporuka SDT-u, VDT-u i Tužilačkom savjetu.

Bonus video: