"Šovinistički narativ uzeo maha"

URA: Napad na Sadikovića još jedan u nizu, do sad nije bila osjetna namjera sudske vlasti da slučajeve riješi

"Slučajevi fizičkih i verbalnih napada na novinare, uništavanje njihove i imovine medija i šikaniranje, nedopustivi su na putu evropskih integracija Crne Gore", ističu iz URE

10782 pregleda 246 reakcija 9 komentar(a)
GP URA, Foto: GP URA
GP URA, Foto: GP URA

Iz Građanskog pokreta URA osudili su napad na novinara Televizije Vijesti Seada Sadikovića i poručili da država mora pokazati moć, istražiti slučaj do kraja i procesuirati na valjan način počinioce koji su sinoć uhapšeni.

"Na tome ćemo, kao dio vlasti, insistirati."

Kako su kazali iz te partije, napad na Sadikovića pokazuje da je sloboda medija na vrlo niskom nivou u Crnoj Gori, te da se po tom pitanju hitno moraju preduzeti sve potrebne aktivnosti, u cilju poboljšanja statusa novinara.

"Napad na Sadikovića još jedan je u nizu napada na novinare i medijske slobode u Crnoj Gori, ali i bolna prilika da se prisjetimo svih onih nerasvijetljenih slučajeva iz proteklih nekoliko decenija. Šovinistički narativ je previše uzeo maha i tome se hitno mora stati na kraj. Slučajevi fizičkih i verbalnih napada na novinare, uništavanje njihove i imovine medija i šikaniranje, nedopustivi su na putu evropskih integracija Crne Gore", ističu iz URE.

Dodaju da do sada nije bila osjetna namjera sudske vlasti da razotkrije slučajeve nasilja i maltretiranja novinara, što je još jedan od razloga zbog kojih je neophodno što prije krenuti u reformu Tužilaštva.

"Ovim putem apelujemo na nadležne institucije da temeljnije pristupe rasvjetljavanju kako ovog, tako i svih ostalih napada na novinare, jer je to jedini način da se ovakvim nepočinstvima stane na kraj. Apsolutno je neprihvatljivo da nasilnici koji se kriju iza bilo koje zastave slobodno šetaju ulicama, a da novinari budu meta iživljavanja. Seadu Sadikoviću upućujemo iskrenu podršku u ovom teškom trenutku, u nadi da će i u budućnosti nastaviti da se kroz svoj poziv zalaže za bolju i humaniju Crnu Goru", zaključili su iz URE.

Preporučujemo za Vas