CIVIS: Napadi na poslenike javne riječi i na ostale građane tokom skupova nedopustivi

Dodaju da parole sa posljednjeg auto protesta u više crnogorskih gradova (naše nebo, naša zemlja, naš jezik, naši ljudi), nažalost, podsjećaju na parole tokom nacističkih skupova u Njemačkoj prije Drugog svjetskog rata

1920 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Savez građana CIVIS osudio je huliganski napad na novinara Seada Sadikovića, koji se desio tokom “patriotskog” skupa u Bijelom Polju.

"Smatramo da su napadi na poslenike javne riječi i na ostale građane tokom skupova nedopustivi u 21. vijeku, u kojem mjera patriotizma nikako ne može biti ispirisanje mržnje i bijesa, koje dovodi do incidenata, kakav je napad na Sadikovića, kao i povređivanje novinarke Jelene Jovanović tokom postizbornog skupa u Nikšiću. Tokom istorije, crnogorske podjele dovodile su do brojnih sukoba, a takve sukobe i skupove pamtimo i prije ratnih razaranja u bivšoj zajedničkoj državi", kazali su iz CIVIS-a.

Dodaju da parole sa posljednjeg auto protesta u više crnogorskih gradova (naše nebo, naša zemlja, naš jezik, naši ljudi), nažalost, podsjećaju na parole tokom nacističkih skupova u Njemačkoj prije Drugog svjetskog rata.

"Svaki skup i grupisanje u vrijeme teške epidemije donose do velikog zdravstvenog rizika, i time obesmišljavaju moto organizatora jučerašnjeg skupa - “Stop zdravstvenom genocidu”. CIVIS apeluje na sve političke strukture u zemlji i političke prvake da javnim djelovanjem utiču na svoje pristalice, kako bi se smirile strasti i doprinijelo izgradnji demokratije i demokratskih institucija u Crnoj Gori", ocjenjuju iz ovog saveza.

Kako navode, i oni koji su institucije i demokratiju držali zarobljenim decenijama, osuđuju napade na novinare, zaboravljajući da su ih svojim djelovanjem podsticali i inspirisali.

"Predsjednik Crne Gore i DPS-a, Milo Đukanović oglasio se jutros, osudivši napad na Sadikovića, a zaboravlja da je u vrijeme dok je čvrsto držao poluge vlasti javnosti poručivao čak i da novinare treba deratizovati", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: