benefiti i u vidu smanjivanja emsije CO2

Solarni izvor za energetski neutralan objekat

„Izgradnja solarnih elektrana na parkingu i krovu upravne zgrade pripada prvoj fazi projekta i time će se obezbijeditit oko 40% energije za pokrivanje energetskih potreba ovog objekta"

1462 pregleda 3 komentar(a)
Upravna zgrada EPCG u Nikšiću, Foto: Elektroprivreda Crne Gore
Upravna zgrada EPCG u Nikšiću, Foto: Elektroprivreda Crne Gore

Solarna elektrana na krovu i parkingu upravne zgrade Elektroprivrede Crne Gore u Nikšiću spremna je za proizvodnju elektične energije. Svi radovi završeni su kvalitetno i na vrijeme, a energetski inspektor odobrio je probni rad elektrane, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.

Kako navode, Izgradnja solarnih izvora energije EPCG počela je u novembru prošle godine poslije sveobuhvatnih stručnih analiza i odluke menadžmenta EPCG da, kroz realizaciju projekta „Energetska obnova i adaptacija upravne zgrade EPCG AD Nikšić“, upravnu zgradu Kompanije učini energetski neutralnim objektom.

Kako kaže menadžer projekta Sreten Gojković, solarne elektrane na upravnoj zgradi su tek prvi dio Projekta čiji je krajnji cilj obezbjeđenje dovoljnih količina električne energije za pokrivanje potrošnje upravne zgrade kompanije.

„Izgradnja solarnih elektrana na parkingu i krovu upravnebenefiti zgrade je dio prve faze projekta i time će se obezbijeditit oko 40% energije za pokrivanje energetskih potreba ovog objekta, što je na nivou oko 500 hiljada kWh električne energije godišnje", ističe Gojković.

Na krovu upravne zgrade i parkingu EPCG postavljeno je preko hiljadu solarnih panela a vrijednost prve faze Projekta procijenjena je blizu 600 hiljada eura.

Izvršni rukovodilac Direkcije za IMS i opšte poslove EPCG i vlasnik projekta Olga Radović, navodi da je instalacijom solarnih panela, uz primjenu i ostalih mjera energetske efikasnosti predviđenih Glavnim projektom, moguće dobiti energetski neutralan objekat.

„Potpunom realizacijom Projekta koja podrazumijeva i rekonstrukciju upravne zgrade, uz primjenu mjera energetske efikasnosti, dobićemo prvi veliki energetski neutralan objekat u Nikšiću i među najvećim u Crnoj Gori. Pozitivni efekti energetske obnove upravne zgrade EPCG, osim finansijskih, ogledaju se i u smanjenju emisije CO2 što će se dodatno obezbijediti i uvođenjem električnih vozila“, kaže Radović.

Iz EPCG navode da su već nabavili dva električna vozila i planirana je veća zastupljenost takvih automobila u voznom parku. U međuvremenu, ugrađena su četiri punjača za električna vozila uz instaliranje kapaciteta koji će omogućiti izgradnju još auto-punjača. Završetkom cjelokupnog projekta godišnja ušteda potrošnje električne energije biće oko 140 hiljada eura. Realizacijom projekta stvaraju se uslovi za dobijanje sertifikata energetske efikasnosti, što predstavlja dokaz da je objekat u skladu sa međunarodnim standardom ISO50001 kao i svim normama predloženim zakonom iz ove oblasti.

Preporučujemo za Vas