Piperi brane komun od divlje gradnje

"U slučaju da se krene sa nelegalnom gradnjom, da se u Piperima pojavi bilo kakva mašinerija, mještani će to prijaviti inspekciji koja će odmah izaći na teren. Rečeno nam je da će izaći na teren, uraditi zapisnik, pronaći ljude, koji to rade. To će raditi stalno, odnosno i radnim danima i vikendom", kazao je mještanin Dragutin Vučinić

5560 pregleda 34 reakcija 9 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Borko Ždero
Sa protesta, Foto: Borko Ždero

Mještani Pipera poručili su sa današnjeg protesta da neće dozvoliti da se nastavi uzurpacija Malog i Veljeg brda, odnosno nekadašnjeg njihovog komuna, kojim sada gazduje država.

Kako su pojasnili kompletno Malo i Velje brdo iznad Momišića i Tološa bilo je njihov komun, a od 1946. godine je prešlo u državno vlasništvo, a taj prostor je "napadnut" sada divljom gradnjom.

"Više ovako ne može, ako oni ne stave granicu mi ćemo to uraditi. I sve ovo ćemo mi Piperi podijeliti između sebe. Ako ko ođe ima pravo i ako je ko krvario, i ovo branio stotinama godina, a sada je došao kusi i repati, ne može. Neće proći", poručio je mještanin Dragutin Vučinić.

Kako je pojasnio, mještani su juče trebali da blokiraju put preko Veljeg brda i stari ka Danilovgradu, ali su nakon razgovora sa vršiocem dužnosti direktora Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje u Ministarstvu ekologije, planiranja prostora i urbanizma Ljubišom Konatarom od toga odustali, jer je na sastanku sa njim, dogovoreno da će nadlene službe ako se pojave građevinske mašine ili počnu neke druge aktivnost na komunu, izaći na teren.

"U slučaju da se krene sa nelegalnom gradnjom, da se u Piperima pojavi bilo kakva mašinerija, mještani će to prijaviti inspekciji koja će odmah izaći na teren. Rečeno nam je da će izaći na teren, uraditi zapisnik, pronaći ljude, koji to rade. To će raditi stalno, odnosno i radnim danima i vikendom", kazao je Vučinić.

protest u Piperima
foto: Borko Ždero

On je istakao da je u toku priprema terena za izgradnju fabrike eloksirane bravarije na Malom brdu.

"Ne radi to sirotinja, ne ulaže dvadeset hiljada eura u ravnanje terena, ne zauzima pet hiljada kvadrata. Sirotinja ne planira da pravi fabriku eloksirane bravarije. Živjeli smo 70 godina u komunizmu, gdje je moral. Ako su nas što naučili komunisti to je da budemo ljudi. Ovo neće proći", kazao je Vučinić.

On je pojasnio da je za potrebe te fabrike probijen put, a da se iznad te lokacije nalazi plato ogromne površine, gdje bi moglo da se napravi čitavo jedno naselje.

Istakao je da je Malo i Velje brdo bila granica Pipera sa Lješkopoljem.

protest u Piperima
foto: Borko Ždero

"Mi smo to dobili u borbi sa Turcima. Sve do 1946. godine imali smo neosporno pravo svojine, odnosno to je bio piperski komun. Od 1946. godine je vlasništvo plemenskih komuna prešlo u vlasništvo države koja je priznala pravo lokalnim zajednicam na dalje prećutno uživanje prostora kao pašnjaka. Država je dakle vrijednu imovinu preuzela na čuvanje, a ne da se to podijeli kome stigne".

Zbog divlje gradnje na malom brdu Mjesna zajednica Rogami nedavno je uputila dopis glavnom građevinskom inspektoru da pod hitno izađu na teren i zaustave radove, inače će to uraditi mještani.

Bonus video: