Cerović podnio ostavku na mjesto predsjednika Suda časti UCG: Neće pritiske

"Što smo odgovornije i preciznije radili posao, to smo bili veći "trn u oku" i projektovani objekat napada", požalio se Cerović
453 pregleda 2 komentar(a)
Dražen Cerović, Foto: Savo Prelević
Dražen Cerović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.12.2017. 06:54h

Profesor Pravnog fakulteta i predsjednik Suda časti Univerziteta Crne Gore Dražen Cerović podnio je ostavku na to mjesto, saznaju “Vijesti”.

On je o tome nedavno obavijestio rektora Univerziteta Crne Gore Danila Nikolića, ističući da je Sud časti u posljednje vrijeme bio "ugrožen sa svih strana".

Senat bi uskoro trebalo da izabere novog predsjednika, ali i još nekoliko novih članova Suda časti. Biće izabran i novi saziv Uređivačkog odbora, saznaju “Vijesti”.

Cerović je u pismu rektoru naveo da je više od pola godine planirao da kolegama predloži da ga neko zamijeni.

"U posljednjih više do pola godine, od kada je Univerzitet ušao u naročito kompleksnu fazu odnosa na relaciji Upravni odbor - (sada već) bivši rektor, ne želeći nikome da izazovem dodatnu komplikaciju u tada, već složenoj situaciji, odlučio sam da sa ovom idejom sačekam period konsolidacije na Univerzitetu..." piše u ostavci.

Cerović se, u pismu Nikoliću žali na pritisak, između ostalog i medija.

"Prvenstveno od tabloidnih kreatora javnog mnjenja, ali ne i samo njih, kojima, što smo odgovornije i preciznije radili svoj posao, to smo bili veći “trn u oku” i projektovani objekat napada. O intenzitetu ni sa čim zasluženih neprijatnosti i izdržanih napada, a sve zbog poštenog i odgovornog rada, ovdje neću trošiti riječi, pored ostaloga i zato što to riječima nije moguće predstaviti, bez obzira na širinu vokabulara", požalio se Cerović u pismu rektoru Nikoliću.

On je objasnio da je njegova ostavka neopoziva, ali da je kao pravnik spreman da pomogne kolegama.

Nadležnosti Suda časti definisane su Zakonom o visokom obrazovanju i Etičkim kodeksom UCG. Sud časti ima devet članova.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” novi članovi bi mogli biti Boris Vukićević sa FPN, Predrag Janković sa Muzičke akademije, Božidar Popović sa PMF, Dragana Kujović sa Istorijskog instituta i Miroslav Doderović sa Filozofskog fakulteta. Oni dolaze na mjesto Cerovića, Srđana Kadića, Žane Lekić, Aleksandre Banjević, Milovana Radulovića...

Sud časti nedavno je utvrdio da je profesor Prirodno-matematičkog fakulteta profesor Vladimir Pešić prekršio Etički kodeks UCG. Oni međutim nijesu odučili o prijavi studenata protiv profesora Ranka Mujovića, ostavljajući da krivičnu prijavu protiv njega ispitaju tužioci.

Bonus video: