u znak sjećanja na žrtve kovida-19

Dan žalosti u većini opština

Dan žalosti biće obilježen isticanjem zastave na pola koplja na zgradama uprave tih gradova, javnim službama, preduzećima i ustanovama čiji su osnivači kao i objektima mjesnih zajednica

23480 pregleda 20 reakcija 19 komentar(a)
Zastave na pola koplja na Cetinju, Foto: Prijestonica Cetinje
Zastave na pola koplja na Cetinju, Foto: Prijestonica Cetinje
Ažurirano: 22.03.2021. 11:21h

U većini crnogorskih opština - Podgorici, Cetinju, Kolašinu, Mojkovcu, Ulcinju, Danilovgradu, Šavniku, Plavu, Petnjici, Gusinju, Rožajama, Žabljaku, Pljevljima, Nikšiću, Baru, Bijelom Polju i Herceg Novom, danas je dan žalosti u znak sjećanja na preminule od posljedica koronavirusa na teritorijima tih opština.

Budva je ranije za Dan žalosti proglasila 26. februar.

Dan žalosti biće obilježen isticanjem zastave na pola koplja na zgradama uprave tih gradova, javnim službama, preduzećima i ustanovama čiji su osnivači kao i objektima mjesnih zajednica.

“Godišnjica od smrti prve žrtve virusa korona u našoj državi obavezuje nas da se sa posebnim poštovanjem odnosimo prema svim žrtvama ove planetarne pošasti i da pokažemo saosjećanje prema njihovim porodicama koji su neočekivano i iznenada izgubili svoje najbliže”, kazao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

„Naši voljeni roditelji, braća i sestre, rođaci, prijatelji, komšije i poznanici koje smo izgubili zaslužuju bar jedan dan sjećanja, jer su sa nama gradili živote i nas kao ličnosti, pružali nesebično ljubav i utjehu, donosili radost i smijeh. Ne smijemo ostati nijemi i distancirani na činjenicu da su mnogi od njih preminuli sami u bolnici, daleko od porodice i bez posljednjeg zbogom. Da su sahranjeni bez obreda i u najkraćem roku. Istinski vjerujemo da im pripada dan sjećanja, ali i nama - njihovim porodicama koje uče da žive bez svojih nadražih. Neka im je vječna slava. Mir dušama njihovim“, poručio je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan.

Iz Opštine Bar kazali su da se obilježavanjem dana sjećanja na sve koji su preminuli uslijed razarajućeg dejstva novog koronavirusa, pokazuje dužan pijetet žrtvama čiji je prerani odlazak bolan i nenadoknadiv gubitak ne samo za porodice, već za grad u cjelini i čitavo društvo.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da od Vlade očekuje da 22. mart proglasi danom nacionalnog sjećanja na sve žrtve virusa korona i razmotri ideju o podizanju spomenika.

On je rekao da je podržao inicijativu aktiviste za ljudska prava Aleksandra Zekovića da se 22. mart proglasi danom žalosti i nacionalnog sjećanja na sve žrtve koronavirusa.