SDT još provjerava dokumentaciju podgoričke vatrogasne

Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević potvrdila da je u toku izviđaj protiv komandira podgoričke Službe zaštite i spasavanja po jednoj od podnesenih prijava, ali nije precizirala po kojoj

5404 pregleda 3 komentar(a)
Popravka vozila pod lupom (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Popravka vozila pod lupom (ilustracija), Foto: Luka Zeković

U toku je postupak izviđaja po jednoj krivičnoj prijavi protiv komandira podgoričke Službe zaštite i spasavanja Gorana Jankovića, saopšteno je “Vijestima” iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Protiv Jankovića je podneseno više krivičnih prijava, a iz SDT-a su odbili da preciziraju po kojoj je pokrenut izviđaj.

“Povodom pitanja obavještavam Vas da je po jednoj od krivičnih prijava u toku izviđaj, a više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka”, saopštila je specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

Osnovno državno tužilaštvo proslijedilo je krajem prošle godine SDT-u krivičnu prijavu protiv Jankovića, zbog navodne zloupotrebe službenog položaja tokom realizacije tendera za popravku vatrogasnih vozila.

Protiv njega je podnesena prijava i zbog “slučaja dron” i “navodne zloupotrebe resursa te Službe, jer je u radionicima pravljen namještaj za potrebe etno-sela u Brskutu, a čiji je on jedan od vlasnika”.

Janković je ranije “Vijestima” kazao da je riječ o “budalaštinama i stvarima koje su postale degutantne” i potvrdio da ga je tužilaštvo kontaktiralo.

On je kazao da je sva dokumentacija dostavljena tužilaštvu i da je, pored njega, prijavljeno još nekoliko njegovih službenika.

“Vidite da su to sve gluposti. Apsolutno je sva dokumentacija dostavljena, možete provjeriti u tužilaštvu. Mislim da su odbačene prijave za ono što ste me prije zvali, čekam zvanično. Što se tiče namještaja, ne znam o čemu se radi, ja sam donirao momcima da imaju gdje da sjede, imaju par kompleta”, kazao je Janković.

 Sve su to lažne prijave: Goran Janković
Sve su to lažne prijave: Goran Janković foto: Glavni grad Podgorica

On je rekao da su “identifikovali pojedince koji to rade i da će prema njemu kao kolektiv, definitivno reagovati, jer su to sve lažne prijave”.

“Identifikovali smo pojedince koji podnose lažne prijave, kako bi narušili ugled službe i iskazali svoje nezadovoljstvo zato što služba definitivno postiže rezulate i međuljudski odnosi su krenuli uzlaznom putanjom”, kazao je Janković.

Dron koji je Uprava carina donirala Komunalnoj policiji Podgorice 2018. godine, nalazi se u Službi zaštite i spasavanja, a Janković je ranije kazao “Vijestima” da je zaveden u dokumentima magacina i da su iz Komunalne policije pozajmili vatrogascima.

“To je imovina Glavnog grada, kao što mi dajemo vozila drugim službama, tako je nama ustupljen dron. Koristili smo ga ljetos”, kazao je Janković.

On je naveo da je “dron papirološki u Komunalnoj policiji”.

Međutim, iz Komunalne policije “Vijestima” je ranije saopšteno da ta služba Glavnog grada ne raspolaže informacijama u vezi sa letjelicom.

“Iz razloga što ova posebna služba Glavnog grada nije u posjedu bespilotne letjelice - drona, model Q500 Typhon iz 2018, niti raspolaže dokumentacijom u vezi sa eventualnim ustupanjem istog od strane Uprave carina Crne Gore”, navodi se u odgovorima Komunalne službe, kojom rukovodi Miloš Novović.

“Vijesti” su lani objavile da je dron, koji je doniran Komunalnoj policiji, završio u Službi zaštite i spasavanja, jer ga je sa sobom odnio Janković, prelazeći iz komunalne u vatrogasnu službu.

On je do početka 2019. bio načelnik Komunalne policije, nakon čega je postavljen za komandira Službe zaštite i spasavanja.

Bonus video: