Srzentić: Da stvorimo javnu upravu koja će graditi kulturu empatije

Kako je navela, da bi ostvarili taj rezultat, potrebno je promijeniti način razmišljanja i procese upravljanja i pomjeriti fokus sa pojedinaca i individualne kontributere na timski rad

4175 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija
Foto: Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija

Cilj Vlade je da stvori javnu upravu koja će graditi kulturu empatije, jednakosti, pristupačnosti, inkluzivnosti, transparentnosti i otvorenosti, poručila je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva, danas otvorila online radionicu za izradu Strategije reforme javne uprave 2022–2026.

"Naš cilj, a posebna obaveza prema građanima Crne Gore, je da stvorimo javnu upravu koja će graditi kulturu empatije, jednakosti, pristupačnosti, inkluzivnosti, transparentnosti i otvorenosti", kazala je Srzentić.

Kako je navela, da bi ostvarili taj rezultat, potrebno je promijeniti način razmišljanja i procese upravljanja i pomjeriti fokus sa pojedinaca i individualne kontributere na timski rad.

"Kao i povećati odgovornost, efektivnost i efikasnost, optimizaciju, osnažiti ljudske potencijale na svim nivoima u javnoj upravi, ali i biti više orjentisani na rezultate", dodala je Srzentić.

Ona je kazala da, zajedno sa svim započetim procesima, treba udružiti snage i graditi međusobno povjerenje u izradi strateškog dokumenta.

"Tek kada počnemo da kreiramo servise u skladu sa potrebama građana onda možemo stvarno da utičemo na živote ljudi. I sve je ovo moguće i lako primjenljivo i u Crnoj Gori", istakla je Srzentić.

Prema njenim riječima, Ministarstvo je u prethodna tri mjeseca radilo na razvoju proizvoda i usluga, na kojima su spojili snage sa partnerima iz privatnog i civilnog sektora.

Tamara Srzentić
foto: Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija

"Kao i međunarodne zajednice, koji su nam ustupili svoje eksperte besplatno, da sa svojim ekspertizama u projekt menadžmentu, IT razvoju i dizajniranju doprinesu inoviranju raznih rješenja", kazala je Srzentić.

Ona je istakla da će se u Ministarstvu fokusirati na politike i zakonski okvir, procese, prakse, kulturu i usluge javne uprave, kako bi omogućili da se javna uprava na pravi način transformiše i da Vlada i građani rade zajedno.

Srzentić je ocijenila da su u oblasti reforme javne uprave i u prethodnom periodu napravljeni dobri rezultati, što pokazuju i Izvještaj Evropske komisije i srednjoročna evaluacija Strategije.

"Posebno sam zahvalna i srećna što je ovaj tim i ovo Ministarstvo prepoznato da uspješno koordinira procesom reforme javne uprave, da je ostvaren dobar dijalog sa Evropskom komisijom i napravljen napredak u normativnom okviru u oblasti sistema javnih službenika i na centralnom i lokalnom nivou", kazala je Srzentić.

Međutim, kako je navela, reforma javne uprave ne podrazumijeva samo usvajanje brojnih zakona i drugih propisa i javnih politika, već i njihovo sprovođenje, prilagođavanje, kako bi bili svrsishodniji i u funkciji rješavanja problema građanki i građana.

Prema riječima Srzentić, implementacija je izazov koji sve vlade svijeta imaju i konstantno se trude da prevaziđu.

"Potrebno je da nastavimo sa optimizacijom javne uprave, smanjimo dužinu trajanja upravnih procedura, budemo agilniji i sa većim stepenom digitalizacije, ali i učinimo sve da se poboljša pristup građana i civilnog sektora javnim informacijama", zaključila je Srzentić.

Bonus video: